на живо

Лудостта "белградско дерби" превзема Сърбия за 149-ти път

Божинов определи предстоящата среща като "неописуема"

Подготовката за най-голямото футболно дерби в Сърбия тече с пълна сила. В събота, на стадион "Райко Митич" в Белград, по-известен като "Мала Маракана", Цървена звезда ще приеме тима на Партизан в мач номер 149 между двата отбора.

Този сблъсък е един от най-чаканите не само в западната ни съседка, а и в цяла футболна Европа заради големия заряд, с който феновете на двата отбора подхождат към срещата. Неслучайно на официалния сайт на Цървена звезда се появи призив, който гласи: "Апелираме всички, които ще дойдат на стадиона в събота, да подкрепят отбора в рамките на спортсменския дух и да не нахлуват на терена преди, по време и след мача, както и да спазват Закона за предотвратяване на насилието и неприличното поведение по време на спортни събития. Входовете, изходите и самите трибуни ще бъдат под видеонаблюдение преди, по време и след срещата". Мерките не са никак пресилени предвид историята на сбъсъците между двата отбора.

Първият мач между Цървена звезда и Партизан е приятелски и се играе през далечната 1947 година. В него „червено-белите” побеждават с 4:3. През годините срещите между двата отбора се превръщат в едни от най-посещаваните футболни мачове, като рекордът е поставен през 1976 година, когато трибуните на „Мала Маракана” са изпълнени до краен предел – 100 000 фенове наблюдават как „звездашите” постигат минимална победа.

 

Дербито извън терена също попада често в светлините на прожекторите. По последни данни феновете на Партизан в Сърбия представляват 30,5% от населението на страната. Техни съперници са 48,2% от сънародниците им, които симпатизират на Звезда. В последно време ултрасите на двата отбора използват социалните мрежи, за да се надъхат с впечатляващи клипове.

Самите срещи рядко минават без бой на стадиона или около него, а арестуваните след това са стотици. През 2000 година мачът бе прекъснат едва три минути след първия съдийски сигнал, защото мелето се пренесе на терена.

И въпреки че в последните години и двата отбора преживяват криза, емоциите около предстоящия мач не са по-малко взривоопасни. В момента Цървена звезда е на върха в елитната футболна група на Сърбия с 20 точки от 8 срещи, а Партизан е трети с 15 пункта и мач по-малко. Статистиката е на страната на „червено-белите”, които имат 60 победи. „Гробарите” пък са триумфирали във дербито 44 пъти. Толкова са и равенствата между двата клуба.

Тази година срещата ще бъде с особен заряд и за българските фенове заради участието на Валери Божинов и Иван Бандаловски, които носят екипа на Партизан. Нападателят страдаше от контузия на глезена, но на последната тренировка се включи с пълни сили в заниманието.

Снимка: partizan.rs

„Вече съм играл в дербито на Манчестър, в Италия съм се изправял срещу Милан, Интер и Рома, докато бях в Ювентус. Атмосферата по време на тези мачове е страхотна, но дербито между Партизан и Цървена Звезда е неописуемо. Може би само Бока Хуниорс и Ривър Плейт имат подобно съперничество. За мен е чест, че ще бъда част от всичко това, а още по-хубаво ще е да завършим този мач като победители”, изрази оптимизъм Божинов пред сръбски медии.