на живо

Майк Тайсън: Антъни Джошуа носи корона от тръни

Световната титла кара хората да превъртят, предупреди Динозавъра

Антъни Джошуа трябва да се справи с напрежението и изкушенията, които съпътстват световната титла в тежка категория, предупреди бившият шампион Майк Тайсън. Миналия месец 27-годишният британец нокаутира Владимир Кличко в битка за поясите на IBF и WBА. Тайсън обаче е категоричен, че тази корона всъщност е от тръни.

Железния Майк описа Джошуа като "щастлив боец", който е впечатляващо бърз за габаритите си. Американецът е респектиран и от факта, че Антъни успя да се изправи след тежък нокдаун в петия рунд - първи в кариерата му.

"Той притежава голямо сърце, а това е най-важното в спорта. Има огромен потенциал. Ударите му са страховити. Но вече е подложен на голямо напрежение. Наскоро бях в Дубай и видях негови плакати", подчерта Тайсън пред Би Би Си Радио 5.

 

Динозавъра не бе допуснат във Великобритания през 2013 г. заради различни криминални провинения, включително и присъда за изнасилване през 1992 г. След затвора той успя да си върне титлата на WBA, отхапа част от ухото на Ивендър Холифийлд на ринга през 1997 г. и обяви банкрут през 2002 г. - 18 месеца преди последната си битка.

"Световната титла в тежка категория кара хората да превъртят. Знаете, че това е вярно, нали? Това е като корона от тръни. Всеки иска да те използва за нещо. Все едно си президент на САЩ. Джошуа трябва да се фокусира върху бокса. Ако парите и момичетата му завъртят главата, ще тръгне надолу. Религията и останалите неща могат да почакат. Нека видим как ще се справи. Сега е неговото време. Може и да греша - не съм пророкът на бокса, но определено съм впечатлен от победата му над Кличко."

Между Тайсън и Джошуа има доста прилики. И двамата преминават през тежко детство. Американецът израства в "адска дупка" - квартал "Бърнсвил" в Бруклин, Ню Йорк. Британецът се признава за виновен за притежание и пласиране на канабис година преди да спечели олимпийското злато в Лондон през 2012 г.

Майката на Тайсън умира, когато той е на 16. Баща му напуска семейството много преди това. Така Майк попада на Къс Д'Амато, който му става законен настойник, учи го да чете и пише и го тренира по пътя към боксовата слава.

Новата му книга "Желязна амбиция" се фокусира именно върху връзката с Д'Амато. "Израснах без баща, но Къс пое тази роля. Целта ми беше да направя татко щастлив. А той искаше да стана световен шампион. Как изобщо се захванах с този стар бял италианец? Ето това е въпросът за 25 милиона долара. Как ме накара да повярвам, че онзи живот е приключил и трябва да се захвана здраво с бокс? От момче без самочувствие ме превърна в мегаломан. Вдъхна ми увереност, че съм най-великият в света и никой не може да ме победи".

Д'Амато умира година преди Тайсън да стане най-младият световен шампион в историята на 20-годишна възраст. След триумфа Железния Майк излива бутилка шампанско на гроба му. „Ако не се бях започнал с този възрастен джентълмен, щях да се превърна в скитник."