на живо

Макс Верстапен: Новото чудо на Формула 1

Холандецът е най-младият пилот, спечелил старт от Формула 1

Getty Images

Макс Верстапен постави рекорд, който едва ли някога ще бъде подобрен.

Победата в Гран При на Испания направи холандеца най-младия пилот в историята на Формула 1, който триумфира в такова състезание.

Той спечели на възраст от 18 години и 228 дни, с което подобри постижението на Себастиан Фетел с 2 години и 210 дни

Успехът на Верстапен вероятно ще остане без аналог в света на Формула 1, защото младият пилот дебютира за Торо Росо през миналата година, когато бе едва 17-годишен.

След това ръководителите на ФИА поставиха праг за влизане в големия спорт –  вече никой под 18-годишна възраст не може да дебютира сред пилотите.

Снимка: Getty Images

Изключителната победа на Верстапен идва още в първия му старт за Ред Бул, след като преди седмица бе повишен от младежкия отбор Торо Росо, заемайки мястото на руснака Даниил Квят.

Вече за всички е ясно, че холандецът притежава изключително рядък талант и има нетипичен усет за маневри, но както Дженсън Бътън каза „ Не може да се съди за един пилот само по една квалификация или по едно състезание”.

Договорът на Макс с Ред Бул е до 2019 година. Дали той ще измести Рикардо от лидерската позиция в тима предстои да видим. Дали ще успее да стане световен шампион? Бъдещето ще покаже. Едно е ясно Макс Верстапен притежава необикновена зрялост за възрастта си и има всички качества да покори световния връх във Формула 1.