на живо

Малкият Шумахер на българския спорт (ВИДЕО)

Историята на 9-годишния Андрей Николов, който мечтае да стигне до пистите на Формула 1

Той обича да се състезава с времето. Мечтае да бъде бърз, много бърз. Само на 9-годишна възраст Андрей Николов вече е пленен от неописуемия адреналин на картинга.

Едва проходил, 2-годишният Андрей се оказва зад волана. Неговият дядо е  човекът запалил пламъка в малкото дете към моторните спортове. Веднъж качил се на картинга, вече трудно се отделя от любимия спорт.

Скоростта е движещ фактор в атрактивния спорт. А един 9-годишен пилот често превишава забранените ограничения. Емоция, която се кара майка му да изтръпва. Тя рядко пропуска състезания на своя син. През този сезон Андрей ще достига солидните 100 км в час. Преживяване, което често се оказва най-трудната задача за една майка.

Въпреки крехката си възраст, талантливият пилот вече е опитал и от неприятната страна на спорта. Дали случайно или не, инцидентът остава скрит от майка му Елена.

Пътят към победите обаче не минава и без трудности. 2000 лева са минималните средства за консумативи и такси за участия. Разходи, които често изправят семейството пред невъзможното.

През миналата година Андрей печели кръг след кръг в Академията за млади таланти. На крачка преди очакваната купа обаче Федерацията по картинг обявява фалит. За Андрей остава само разочарованието.

Потърсихме причината за разпадането на федерацията от бившия член на Управителния съвет Росен Коларов. Оказва се, че дълги години тя няма лиценз, а фалитът не е чак толкова изненадващ.

От средата на миналата година той излиза напълно от управлението на картинга. Спортът се поема от нова организация, а Коларов продължава да следи нейното развитие.

Отговорът от страна на новото дружество не закъсня. Валентин Йосифов, който е член на новото дружество е категоричен, че за бездействие от страна на новата структура е несериозно да се говори. Напротив. Те тръгват по друг път за развитие на спорта.

Неясно. Така изглежда за момента бъдещето на моторния спорт. Това обаче не спира младия ни пилот да продължава. Мечтите стигат далеч, а като всяко запалено хлапе, Андрей има своите кумири.

В дома на семейството отличията на малкия пилот имат вече специално място. Бройката им се увеличава непрекъснато, но за Андрей една купа е много по-важна.  Въпреки че не е златна.

Младият пилот има смели планове за своето бъдеще. Мечтае за успехите на Шумахер, но не забравя откъде е тръгнал великият пилот. От пистата по картинг до най-големите победи...