на живо

Манчестър Сити - Барселона: Епизод 2

След отпадането си през миналата кампания, може ли този път Сити да отстрани Барса?

БГНЕС

Датата е 18 февруари 2014. Предстои първото участие на Манчестър Сити на 1/8 финал в Шампионската Лига срещу не кой да е, а Барселона. “Гражданите” се намират в изключителна форма с 19 победи в 23 мача и само 1 загуба. Отборът е на ¼ финал за Купата на Англия, на финал в турнира за Купата на Лигата и в борбата за титлата на Англия.

Барселона също се движи добре в първенството, но магическата аура около отбора изглежда изчезнала. Въпреки това в деня на мача Сити изглеждат прекалено уплашени от Меси и компания и губят с 0-2 първият мач, след което и реванша с 1-2. Мечтите на Шейх Мансур да види „рожбата си” сред 8-те най – добри в Европа отново не се осъществяват.

12 месеца по – късно съдбата, или по – точно жребият, определи отново тези два гранда да се срещнат на същата фаза от турнира. Какво обаче се промени от тогава в двата лагера?

Манчестър Сити:

Най – голямата промяна, която футболистите на Сити отчитат в себе си, е изчезналият „страх” от двубоите с Барса през миналата кампания. Компани дори определи гостуване на Стоук като по – труден мач от този с „каталунците”! Явно титлата и факта, че Сити запазиха ядрото си от ключови футболисти вдъхва кураж на тима от Манчестър за по – добро представяне тази година. А за него има и предпоставки заради впечатляващите изяви на Агуеро и Давид Силва. Проблем за Сити е, че Туре ще пропусне първият двубой, а без него „гражданите” не успяха да запишат победа по време на Купата на африканските нации. И все пак в лицето на Фернандо и Фернандиньо небесносините излъчват стабилност в средата на терена, там, където ще се водят най – важните битки утре.

Още нещо, за което Пелегрини трябва да се тревожи е скоростта на защитата си. Ако предпочете опита на Демикелис пред хъса и агресията на Монгала, аржентинският специалист може сам да вкара отбора си в клетката на лъва, защото колкото и мачове да е изиграл Демикелис на високо ниво, срещу Неймар, Суарес и Меси това няма да му помогне.

Най – големите надежди за добро представяне на Сити идват от двамата малки магьосници Давид Силва и Серхио Агуеро. Испанецът успя да развие играта си и започна да бележи повече голове, отколкото го правеше преди. Агуеро също се представя много постоянно и е допринесъл със 17 попадения в първенството, а в Шампионската Лига отбеляза хеттрик на Байерн. Скоростта на Кун може да бъде решаваща за изхода на двубоя.

Барса

Ако при Сити промените от миналия сезон бяха много малко, то при Барса се случи истинска революция. След провала при Тата Мартино, треньор стана легендата на „каталунците” Луис Енрике, който загатна за огромни промени още през лятото. Барса пръсна луди пари и привлече футболисти като Иван Ракитич, двамата вратари Клаудио Браво и Марк Андре Тер-Стеген, защитникът Томас Вермаелен и естествено най – важната покупка – Луис Суарес. Важно обаче изглеждаше да бъде върната усмивката на лицето на Меси. И след трудни начални месеци, пълни с много ротации и незадоволителна игра, от началото на годината Барса се намира в подем. „Каталунците” откриха своята игра при Луис Енрике и записаха серия от 11 поредни победи. Меси пък върна старата си форма и подпомаган от Неймар и Луис Суарес разби на пух и прах не една и две защити. Показателна е статистиката, че от началото на годината аржентинецът вкара и подаде за повече голове, отколкото триото на Реал Мадрид Роналдо-Бейл-Бензема.

Но както винаги, защитата на Барса не е в много добро състояние. Развитието е факт и това го потвърждава минималното количество допуснати голове – 14 на брой, но мачовете с испанските отбори от средата на класирането отдавна не е критерий за стабилна дефанзивна работа. Особено срещу бързите Агуеро и Навас и техничните Насри и Силва защитниците на „каталунците” ще трябва да бъдат концентрирани на 110 процента. Има вероятност Луис Енрике дори да заложи на двойка дефанзивни халфове в лицето на Бускетс и Машчерано за допълнително подсигуряване на защитната четворка.

За проблеми в нападение не може да става и дума, имайки предвид, че триото Меси-Неймар-Суарес вече отбеляза 28 гола през тази година. Мачът с Малага през уикенда обаче показа, че при добра организация в защита, дори и това звездно трио може да бъде спряно. Шампионската Лига обаче е различен турнир и там зарядът в един мач е равен на заряда на 10 в първенството и затова тримата нападатели със сигурност ще са на по – високо ниво, отколкото бяха в събота.

Очаквания

Барса влиза като фаворит в срещата предвид силното си представяне напоследък, но Манчестър Сити вече е част от най – големите в Европа и този сблъсък е като цяло непредвидим. Сякаш голямата класа, която и двата отбора притежават определя победителят да бъде решен от някое великолепно индивидуално изпълнение.

Денислав Иванов