на живо

Мануела Малеева за тениса, победите и сълзите (ВИДЕО)

Преди 30 години в Сеул тя печели единствения ни олимпийски медал в тениса

Мануела Малеева за тениса, победите и сълзите (ВИДЕО)

На олимпийските игри в Сеул през 1988 година България печели 35 медала. Това е второто най-добро постижение в историята за страната ни.

Тази седмица се навършиха точно 30 години от спечелването на едно от тези отличия. Бронзът на Мануела Малеева все още е единственият медал за България от олимпийски тенис турнир.

"Спомням си огромното щастие след спечелването на полуфиналния мач, тъй като знаех, че със сигурност взимам бронзов медал. Това беше първата ми олимпиада, а като дете никога не съм си представяла, че ще вляза в световния тенис.", сподели в студиото на "Тази неделя" Мануела Малеева.

Най-доброто класиране на именитата ни тенисистка е трето място в световната ранглиста.

"Много по-късно осъзнах какво означава трета в света. Осъзнавам го и сега с вниманието, което получавам. По онова време имаше стрес дали ще успея да задържа това място. Бях след Мартина Навратилова и Крис Евърт. Турнирите продължаваха един след друг и нямах време да се замисля, че на 17 години съм станала трета."

"Никога не съм деляла Мануела от другите си две деца, защото всяка една от тях си има своите постижения, своите ненадминати рекорди. Те са моите геройчета.", каза майка й Юлия Берберян.

"Най-трудните мачове бяха срещу сестрите ми. Исках да свършат възможно най-бързо, да не говорим и да не мислим за тях. Затова съм впечатлена как сестрите Уилямс играят една срещу друга.", добави Мануела.