на живо

Марек започва срещу руски гранд в Европа

Ето кои са другите съперници на българския отбор

Волейболният отбор на Марек Юнион-Ивкони стартира днес поредното си участие в най-престижния европейски турнир Шампионска лига. Възпитаниците на Найден Найденов ще мерят сили с едни от най-силните отбори на Стария континент за четвърта поредна година.

До сега дупничани нямат особени успехи в турнира. Факторите за това са безброй – от неопитния състав, с който Марек стартира почти всяка година след като звездите предпочитат чужбина, до ниското ниво на конкуренция в българското първенство. И тази година шампионите атакуват европейския турнир с млад състав. Опитният разпределител Владимир Лобутов и любимецът на дупнишката публика либерото Мартин Божилов си партнират на игрището с юношите Величков, Манджуков и Апостолов.

Подкрепата на местните фенове в обновената зала в Дупница също ще е фактор за представянето на българския отбор в група „А” на турнира срещу едни от най-силните представители на първенствата на Русия, Германия и Турция.

Тази вечер Марек посреща руския Белогорие (Белгород) четири дена преди руснаците да излязат в спор за Суперкупата на страната си. Възпитаниците на треньора Генадии Шипулин завършиха на първо място в редовния сезон на едно от най-успорваните волейболни първенства, а във финалния плейоф загубиха от шампионите на Европа Зенит (Казан). Руският състав е изключително опитен и добре обигран, като само един състезател в него е под 25 години. Звездата на тима е 219-сантиметровия гигант Дмитрий Мусерски, който тази година бе използван от треньора на националния отбор на Русия Владимир Алекно като диагонал. Тарас Хтей и Сергей Тетюхин допълват тимовия лист.

Шампионът на Турция – Аркас (Измир) е вторият съперник на дупничани. Съставът на отбора от южната ни съседка е воден от националният селекционер на Канада Глен Хоук и е сбор от млади таланти на турското първенство и опитни състезатели от световна класа. В него личи името на европейския шампион с Франция Антони Розие, от когото българската публика няма приятни спомени след полуфинала на първенство. Титулярен разпределител в отбора е американският национал Кавика Шоджи.

Бронзовият медалист от миналогодишното издание на Шампионската лига Берлин Ресайклинг Волей завършва триото съперници на дупничани. В него личат имената на двама американци – брата на Кавика – либерото Ерик Шоджи и опитния Пол Лотман. Титуляр на позицията център е друг европейски шампион – Никола ле Гоф.

Снимка: cev.lu

Мисията на Марек в тази група изглежда невъзможна, но точно това може би е най-големият плюс на момчетата на Найден Найденов. Без излишно напрежение и големи очаквания те ще могат да се докоснат до играчи и стил на игра, които няма да бъдат достъпни в българските зали в скоро време.

Дупничани обаче постигнаха победа още преди старта на турнира. "Благодарение на участието сред най-силните клубове в Европа ние вече имаме нова спортна зала, отговаряща на изискванията за участие в Шампионска лига. Ако не бяхме част от голямото волейболно семейство на шампионите, тази придобивка нямаше да я имаме", заяви мениджърът на клуба Людмил Найденов дни преди първия мач на Марек.