на живо

Анди Мъри ще съветва Ник Кирьос как да си владее емоциите

Новак Джокович призна, че австралиецът е един от най-перспективните тенисисти

Getty Images

Световният номер 2 в мъжкия тенис Анди Мъри сподели, че има желание да помогне със съвети на Ник Кирьос. Австралиецът бе наказан с глоба от 13,500 паунда заради поведението си по време на двубоя срещу Миша Зверев в Шанхай, а това бе само една от многото скандални прояви на младежа през последните няколко месеца.

Мъри, който е в близки отношения с Кирьос, заяви пред Daily Mail: “Говорим си за много неща – тенис, баскетбол и всякакъв спорт. Ако желае да ме попита нещо с радост ще му помогна. Никой не иска да вижда как младежи, които са в центъра на вниманието, допускат грешки и впоследствие страдат.”

Снимка: Getty Images
“Когато играта му върви, е много вълнуващо да го наблюдаваш", продължи шотландецът.

"Той е изключителен талант, владее всички удари. Не е лесно да си толкова млад и същевременно толкова популярен, не всеки понася добре това. Някои тенисисти се чувстват щастливи в подобна ситуация, но други не се справят с напрежението", каза още двукратният олимпийски шампион.

Мъри добави, че бившият №4 в света Тим Хенман е имал ключова роля за психологическата му нагласа по време на дебютните му години в тура.

“Ние сме атлети и се очаква да бъдем стабилни психически. Ако разберат, че не вярваш в собствените си възможности или не се справяш с напрежението, това веднага ще се възприеме като нещо негативно”, обясни още шотландецът.

Световният номер 1 Новак Джокович също взе отношение по темата: "Не са много хубавите неща, които хората казват за него в последно време. Наистина съжалявам за това, защото аз споделям мнението на много други специалисти в тениса, според които Ник е един от най-големите таланти в днешно време."

"Той се справя доста добре - добави Джокович - Намира се на 15-то място в ранглистата, за което трябва да бъде поздравен. От друга страна Ник има все още много да учи в живота. Той е млад и да се надяваме, че ще си вземе нужните поуки", завърши сърбинът.