на живо

Мария Гигова - 70 години не стигат

Легендата на българската художествена гимнастика ще получи Орден стара планина първа степен по случай юбилея

Историята не винаги помни добрите, но определено не забравя първите! А легендата на българската художествена гимнастика Мария Гигова е точно така. Първата в историята на спорта, станала три пъти поред (1969, 1971 и 1973 г.) абсолютна световна шампионка! 

Българката е избрана за най-добра гимнастичка на ХХ век не само в България, а и в света! 

Мария Гигова е емблема. На килима е грациозна, а техниката ѝ и работата с уредите е почти немислима за конкурентките ѝ. За това е отговорна и треньорката ѝ - легендарната Жулиета Шишманова. Именно под нейно ръководство тя печели златото в многобоя на световните първенства във Варна`69, Хавана`71 и Ротердам`73.

Най-голямата конкуренция на Гигова е... Нешка Робева. Конфликтите и ожесточената конкуренция между двете са причината за оттеглянето на трикратната шампионка от активния спорт.

Грациозната Мария, натрупала впечатления от годините си на килима и почетната стълбичка, се впуска в управлението на българския спорт - от 1978 г. до днес е част от техническата комисия на световната федерация по гимнастика, а дълги години изпълнява функциите и на президент на българската централа.

Снимка: Lap.bg

Поздравленията и уважението от най-високо международно ниво със сигурност ласкаят Гигова. По случай юбилея си тя ще бъде отличена с най-високото държавно отличие - орден Стара планина, първа степен. 

Има обаче един човек, чието признание със сигурност е най-важно за световната шампионка, а именно на нейния най-голям фен - внукът ѝ Явор, който ѝ припомня едно - 70 години не са достатъчно за една легенда!