на живо

Мария Йовкова - логичната шампионка

18-годишната състезателка по тенис на маса вече има статуса "легенда" до името си

През 1990 г. Даниела Гергелчева печели първи и единствен златен медал за България на европейското първенство по тенис на маса в Гьотеборг. Преди 27 години главната героиня на нашата история все още не е била родена.

Щастливата звезда обаче свети на небосвода на 4 юни преди 18 години, когато в Асеновград се ражда момичето, в чийто житейски път е закодирано да накара българите отново да заговорят за тениса на маса. Мария Йовкова е красива, будна и много енергична, а с хилка в ръка е неудържима.

Доказа го в Португалия. След драматичен петсетов мач тя и унгарката Фани Харастович победиха състезаващите се за Азербайджан китайки Цзин Нин и Синтай Чън с 3:2. Действието се развива на финала на европейското първенство до 18 г.

Мария може победоносно да вдигне ръце и да си вземе заслужена почивка, преди да се върне в залата на клуб "Стоянстрой" Пловдив, където я очакват  треньорките ѝ - Ани Сариева и Жана Генчева, и да продължи с тежките физически натоварвания при Георги Шишков.

Чаровната състезателка знае какво е да печелиш! Тя върви постепенно към върха. През 2016 г. тя става абсолютна шампионка на България до 21 г. Въпреки че е само на 17 тогава, Мария побеждава по-голямата си сестра Красимира в индивидуалната надпревара. В тандем пък Йовкови са най-добри на двойки, а с партньора ѝ Петър Василев доминират при смесените двойки.

Тези титли намират място в богатата колекция на Мария, в която има и отличия от държавното първенство до 18 години.

Възрастта обаче е само цифра срещу името на талантливата асеновградчанка. Тя не се страхува да се съревновава с по-големите от нея. Те от друга страна са скептични, защото… губят.

Мария го доказа преди месец на Балканиадата, когато спечели 4 медала – бронз в индивидуалната, отборната надпревара, както и на смесени двойки и сребро в тандем с Есин Саид.

Със сигурност обаче по-специално място ще има златото от Гимараеш, Португалия. Не само в колекцията на Мария, а и в тази на България.

Тя дойде ненадейно, завъртайки прожектора към един спорт, който от години копнееше за внимание. За повечето от нас Мария се появи на голямата сцена ненадейно и изненадващо. Успехът ѝ обаче е просто плод на логиката. От тук нататък за чаровницата пътят е само към върха, а зад гърба ѝ вече е деня, в който се превърна в легенда.