на живо

Марсело от "Реал" посвети гол на борбата с расизма (ВИДЕО)

"Белите" се справиха лесно с "Ейбар" при подновяването на първенството в Испания

Reuters

Футболистът на "Реал" Мадрид Марсело посвети гола си във вратата на "Ейбар" на борбата с расизма. Той отбеляза третото попадение за "белите" при победата с 3:1 и веднага коленичи, повтаряйки познатия жест, който има над 50-годишна история. 

По този начин бразилецът се включи в кампанията против различното отношение заради цвета на кожата. Тя започна в САЩ, след като Джордж Флойд беше убит при арест от полицай. Протестите се пренесоха и в Европа. 

Марсело не е първият футболист, който изразява позицията си против расизма. Част от звездите в Бундеслигата вече показаха фланелки, на които беше написано "Справедливост за Джордж Флойд".

В Англия обявиха, че няма да санкционират играчите, ако изразят своя протест. Също така отборите във Висшата лига ще играят с надпис "Black Lives Matter" - името на кампанията, при подновяването на шампионата на 17 юни.

Иначе "Реал" се завърна на терена след убедителна победа с 3:1 над "Ейбар". Попаденията за "белите" бяха дело на Тони Кроос, Серхио Рамос и Марсело. За "Ейбар" се разписа Педро Бигас.