на живо

Мартин Чой - първият българин в Световното по издръжливост

Програма макс за българина с чешки лиценз

24-кратният шампион на България, Източна Европа и Eвропейски шампион за 2011 г.  по мотоциклетизъм на писта Мартин Чой отбелязва пореден връх в своята кариера, вследствие на партньорството между настоящия му генерален спонсор и световен производител на автомобили и мотоциклети.

Той получи уникален шанс и за първи път българин ще стартира в Световния мото-шампионат по издържливост.

Първото състезание от тези набиращи огромна популярност световни серии е легендарното 24-часово състезание в Льо Ман само след 9 дни.

Досега европейска марка байк не е печелил шампионата и в Мюнхен са твърдо решени да променят този факт. Мартин Чой и двамата му съотборници направиха кратък лагер в Алмерия, а байкът им премина редица тестове и подобрения, за да бъде подготвен максимално за огромните натоварвания, с които се сблъскват състезателите на пистата в Льо Ман. Машината има специално-пригодени задни и предни спирачки, нови джанти и по-голям  резервоар.

Естествено е очакванията да не са нереално високи и целта им е просто да стигнат успешно до карирания флаг при първото си представяне.

Преди две години Чой вече пробва да участва в Льо Ман, но тогава счупи ръката си на тренировка и не можа да стартира. Надява се тренировките тогава и по-късните успехи да му помогнат сега, макар пилотирането на писта и за издържливост да е доста различно.

През 2016 Мартин Чой ще вземе участие в 5 състезания от Световния шампионат по издържливост, 10 кръга от Европейския шампионат, както и в 7 кръга от Българския национален и Източноевропейския мото-шампионати.

Заради финансовите проблеми и отнетия лиценз на БФМотоциклетизъм през 2016г. Мартин Чой ще участва в международни стартове с чешки лиценз.