на живо

Мечтаното приятелство от онзи "Дрийм тийм"

Капитанът и крилото се събират отново за един голям спектакъл

През лятото на 1988 г. испанският футболист Хосе Мари Бакеро преминава от Реал Сосиедад в Барселона заедно със съотборниците си Чики Бегиристайн и Лопес Рекарте. Той осъзнава привилегията, която има, да бъде част от един от най-големите клубове в света.


Хосе Бакеро оправдава очакванията и е част от Барселона за цели девет сезона. Лидерските му качества му го правят и капитан на тима.

В началото на 90-те години той е част от "Дрийм тийма" на "каталунците" на Йохан Кройф, с който печели четири поредни шампионски титли от Примера дивисион, две Купи на Краля, четири Суперкупи на Испания, една Шампионска лига, една Суперкупа на УЕФА и две Купи на носителите на национални купи.

Испанецът обаче се сдобива с нещо по-ценно дори от трофеите в Барселона, а именно с приятел, който е до него и до ден днешен. 

Името му е Христо Стоичков. Той пристига на "Камп Ноу" с трансфер от ЦСКА през 1990 г. 

Българинът е с основен принос за големите успехи на "Дрийм тийма", в който цялостно цари изключително приятелска атмосфера, въпреки големите имена, от които е изграден - Куман, Гуардиола, Лаудруп, Бегиристайн, Ромарио и много други. 


Впечатление обаче прави, че както на терена така и извън него Хосе Бакеро и Христо Стоичков се разбират чудесно. От това кога испанецът да "пусне" извеждащия пас към българското крило, до това къде и как ще прекарват свободното си време. Единият по-спокоен и уравновесен, а другият - истински пожар.

Камата с удоволствие е разказвал за хубавите си спомени с Хосе Бакеро, който през 2009 г. му дойде на гости и в България. Впоследствие през 2012 г. имената на двамата се спрягаха за управленски позиции в ЦСКА, като тогава испанецът беше красноречив, заявявайки:

"Питайте моя голям приятел Христо Стоичков. Не мога да откажа нищо, което ми предложи Ицо".


В края на същата година покойният вече легендарен треньор на "Дрийм тийма" Йохан Кройф разказа кои са били лидерите на Барселона в периода, в който той е отсъствал от клуба, заради тежко сърдечно заболяване:

"Футболисти като Христо Стоичков и Хосе Мария Бакеро командваха в Барселона, когато аз имах здравословни проблеми", заяви тогава Кройф.

Дойде време двамата лидери и големи приятели да се съберат отново, както на терена, така и извън него. Хосе Бакеро пристигна във вторник вечер в София заедно със семейството си специално за юбилейния мач на Христо Стоичков "50 години номер 8" в петък на Националния стадион "Васил Левски".


Голямата радост от това повторно събиране обаче остава най-вече за футболните фенове, които отново ще могат да видят онова брилянтно дуо от онзи незабравим"Дрийм тийм".

Спомени за големия отбор на Барселона, предвождан от старши треньора Йохан Кройф:

Юбилейният мач "50 години номер 8" с участието на Стоичков, Бакеро и още много футболни звезди ще бъде предаван пряко по bTV Action на 20 май от 18:00 часа.