на живо

Меси, Роналдо, Ван Дайк. Кой заслужава да спечели "Златната топка"? (АНКЕТА)

Гласувайте за своя фаворит

Кой заслужава да спечели "Златната топка"?

Остават броени часове до отговора на един от големите футболни въпроси: кой ще спечели "Златната топка"? За разлика от предходни години, за 2019-та битката изглежда много по-ожесточена. Причината: няма откроил се фаворит. Който и да спечели ще изникнат куп доводи защо някой от конкурентите му е заслужавал повече наградата.

Букмейкърите считат, че Лионел Меси е абсолютен фаворит за спечелването на трофея. Да погледнем към представянето на тримата през изминалия сезон.

Снимка: БГНЕС

ЛИОНЕЛ МЕСИ

Не беше най-силната му. Не беше и най-слабата му. Дори такава година обаче е достатъчна да бъде един от най-изпъкващите на планетата. Ако спечели "Златната топка", Меси ще дръпне с една пред големия си конкурент Кристиано Роналдо.

Аржентинецът ще бъде още по-доволен предвид факта, че последните три отличия бяха на сметката на футболисти на "Реал" Мадрид - два пъти Кристиано Роналдо и веднъж Лука Модрич.

Меси имаше ужасяваща вечер на 7 май на "Анфийлд". Той беше бледа сянка на себе си, но това важи за целия отбор на "Барселона" в полуфинала-реванш от Шампионската лига срещу "Ливърпул". Седмица по-рано обаче Меси разби собственоръчно селекцията на Юрген Клоп. Фантастичният му пряк свободен удар беше украшението на вечерта. При това вкара гола на един от най-добрите вратари за 2019 г. Впоследствие попадението беше избрано от УЕФА за най-красиво за сезона в турнира.

Снимка: БГНЕС

Меси вкара извънземните 51 гола в 50 мача във всички турнири. Бройка, която би накарала всеки да настръхне. Титлата в Примера дивисион, голмайстор номер 1 на Европа и Шампионската лига влизат още във визитката на гениалния аржентинец.

Единственият минус за Меси остава изявите в националния отбор. Вяло представяне на Копа Америка с Аржентина, трудно излизане от групата, отпадане на полуфинал със скандал - червен картон срещу Чили и последвало наказание за вербална атака срещу КОНМЕБОЛ.

През новия сезон затрудненията, които "Барселона" изпитва без Меси, са още по-осезаеми. Всяка една контузия на 32-годишния магьосник изправя на нокти фенове, треньори и ръководители на клуба.

Снимка: БГНЕС

ВЪРДЖИЛ ВАН ДАЙК

Защитникът, който струва на "Ливърпул" 75 милиона паунда многократно изплати инвестицията със солидно представяне и голове. Шестият триумф на мърсисайдци в Шампионската лига до голяма степен се дължи на перфектното представяне на холандеца в дефанзивен план.

Ван Дайк, превърнал се в лидер и диригент в защитата на "Ливърпул", подпомогна редицата сухи мрежи във Висшата лига и Шампионската лига. Гол и асистенция срещу "Байерн" в Мюнхен беше един от най-силните му мачове. Реваншът срещу "Барселона", в който не беше допуснато попадение от Меси, Суарес и компания също беше впечатляващо постижение. Черешката на тортата със сигурност е спечелването на Шампионската лига.

С холандския национален отбор Ван Дайк, в ролята на капитан, стигна до финал в Лигата на нациите и силни квалификации, които класираха "лалетата" за първи голям турнир от 2014 г. Беше избран от УЕФА за футболист номер 1 за годината.

Снимка: БГНЕС

КРИСТИАНО РОНАЛДО

Жозе Моуриньо нарече постиженията на сънародника си "Голям шлем". Спечелването на титлите в Италия, Испания и Англия е рядко постижение. Такова, с което само най-големите футболисти биха могли да се похвалят. Където и да отиде Роналдо, неговите отбори печелят.

Португалецът беше избран за футболист номер 1 на Серия "А" за изминалия сезон, а приносът му към "бианконерите" бяха 28 гола и 10 асистенции. Той вкара всичките пет гола за "Ювентус" в елиминациите на Шампионската лига. Реализатор бе и на единственото попадение във финала за Суперкупата на Италия срещу "Милан", осигурило трофея.

Снимка: БГНЕС

За разлика от своите съперници, Роналдо може да се похвали и с голямо постижение - трофей на ниво национален отбор. Спечелването на Лигата на нациите със сигурност е още един довод в мелницата на "Роналдоманията". Безупречно представяне в квалификациите и 99 гола за страната си, оставили го само на 10 от рекорда за национален тим.

Според ФИФА и УЕФА Роналдо не заслужава да бъде окичен с приза "Най-добър футболист за изминалия сезон", но португалеца ще се надява трофеите и головете да наклонят везните в негова полза.

А ако информациите, че Мохамед Салах изпреварва Роналдо в топ 3 на "Златната топка" се потвърдят, това значи, че португалецът за пръв път от 2010 г. няма да бъде сред тримата най-добри.

Снимка: БГНЕС