на живо

Михал Навратил с първа победа в световните серии

Легендата Орландо Дюке остана извън топ 10

Getty Images

31-годишният чех Михал Навратил провали купона на британеца Гари Хънт в домашното му състезание по скокове във вода от скали и спечели първото място в надпреварата. Поредният кръг на световните серии се проведе на зрелищната Синя лагуна в Пемброкшир, Уелс. Времето в неделя не бе най-подходящото за състезание, а и местният герой Гари Хънт изтърва победата с малко повече от 4 точки.

За Навратил това бе зрелищно завръщане, след като претърпя операция на коляното. Американецът Анди Джоунс продължи с впечатляващото си представяне и записа нов подиум.

Поради неприятните метеорологични условия в този югозападен ъгъл на Уелс състезанието трябваше да се проведе в един ден – прецедент в историята на световните серии. Чехът демонстрира почти перфектен скок – от стойка на ръце две и половина салта с три винта, за което получи недостижимите за останалите 349.70 точки. С общ сбор от 500.75 Михал Навратил записа първия си успех в 53-то си участие в световните серии.

Близо 2800 души станаха свидетели на триумфа му, макар да стискаха палци на местния любимец Гари Хънт. Победата измъкна Навратил на четвърта позиция в генералното подреждане. Там начело остава британецът, който методично увеличава преднината си.

В състезанието сред жените нов успех в дебютния си сезон с уайлд кард записа Риана Ифланд от Австралия. Тя отнесе с над 23 точки втората – Лизен Ришар от Канада, трета Сизали Карлтън от САЩ.

Снимка: Getty Images

„Въобще не очаквах подобно нещо! Операцията ми беше твърде скоро и не бях тренирал близо месец. Нямах търпение да направя първия си скок след хирургическата интервенция и да видя как работи тялото ми. Започнах с някои физически упражнения само преди две седмици. Нашият физиотерапевт свърши перфектна работа, за да стабилизира коляното ми и сега се чувствам наистина великолепно. Връщам се готов на 100%, напълно концентриран върху това, което трябва да правя. Много съм щастлив от първата си победа, както и да победя шампиона” – коментира Навратил след награждаването.

Недоволните ще имат възможност за реванш само след две седмици на прочутия Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина