на живо

Мика Хакинен влезе в залата на славата

Контрактът на Валтери Ботас с "Мерцедес" се очаква скоро

Getty Images

Мика Хакинен получи най-високата награда на финландската национална автомобилна федерация АКК за постиженията и дългогодишния си принос за развитието на автомобилния спорт в страната.

Наградата се нарича Suurmerkki и образно казано означава, че името на двукратния световен шампион във Ф1 ще бъде записано в символичната Зала на спортната слава на Финландия, редом с тези на световния шампион за 1982 г. Кеке Розберг и рали-пилота Томи Макинен, който има по сметката си 4 титли в WRC.

Снимка: Getty Images

Хакинен е едва деветият пилот, удостоен с подобна почест. На церемонията в събота късно вечерта Мика подари на АКК няколко картинга, на които ще тренират и ще се състезават млади финландски пилоти.

В интервю пред ТВ-канала MTV3 Хакинен разказа и за очакванията си, че Валтери Ботас, чийто мениджър е той, има добри шансове да пилотира за "Мерцедес":

„Когато даден отбор прояви интерес към теб – нещата се получават наистина добре, още повече ако това е отбор като "Мерцедес", който доминира във Ф1. За това мечтае всеки пилот. Няма да се шегувам, че за контракта на Валтери Ботас ще бъде обявено преди началото на първото състезание за сезона, но до зимните тестове остава малко.

Затова ми се струва, че потвърждението трябва да се очаква съвсем скоро. Когато попаднеш в отбор, който е на водеща позиция, който може да печели състезания и шампионати – тогава само от теб зависи какво ще постигнеш. Да изчакаме развитието на ситуацията, все пак контрактът си е контракт, трябва подпис. Във всеки случай нещата не зависят от мен” – коментира пред медията Хакинен.