на живо

Мирела Демирева е спортист №1 за 2016 г. (ГАЛЕРИЯ)

Ансамбълът е отбор №1, Ина Ананиева грабна приза при треньорите

Мирела Демирева е спортист №1 на България за 2016 г. Сребърната медалистка в скока на височина от олимпийските игри в Рио де Жанейро изпревари за престижната статуетка Елица Янкова (борба) и Радослав Янков (сноуборд).

Призът отиде при представител на леката атлетика за 16-и път в историята на анкетата, основана през 1958 г. Останалите са Стефка Костадинова (1985, 1987, 1995, 1996), Христо Марков (1987, 1988), Димитър Хлебаров (1961), Михаил Желев (1969), Лиляна Томова (1974), Иванка Христова (1976), Тотка Петрова (1977), Людмила Андонова (1984), Йорданка Донкова (1986), Тереза Маринова (2000) и Габриела Петрова (2015).

Водещи на церемонията в НДК бяха бившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов и спринтьорката Ивет Лалова, която сама попадна сред номинираните.

Всеки от челната десетка получи наградата си от изтъкнати представители на различни сфери.

Първи на сцената излезе музикалната легенда Данчо Караджов, който обяви №10 - Цветана Пиронкова. Тенисистката, която тази година достигна до 1/4-финал на "Ролан Гарос", не успя да дойде лично и се обърна към гостите чрез видеопослание. На същия подход заложи и баскетболистът на "Барселона" Александър Везенков, презентиран от актьора Ивайло Христов. Учителят по математика и физика от Казанлък Теодосий Теодосиев награди №8 - европейската шампионка по бокс Станимира Петрова.

Веднага след това министърът на спорта в оставка Красен Кралев обяви отбора на годината. Никаква изненада - това е ансамбълът по художествена гимнастика, който триумфира с бронз на игрите в Рио. Златните момичета си появиха хванати за ръце и в ослепителни тоалети под бурните аплодисменти в залата.

Ръководителят на ВМА проф. Николай Петров обяви спортист №7 - алпинистът Боян Петров, покорил три 8-хилядника през последните 12 месеца. След това дойде ред на художникът акад. Светлин Русев и на шестия в класацията - Кубрат Пулев, който тази година спечели европейския и интерконтиненталния пояс в тежката категория на професионалния бокс.

Параолимпийският шампион от Рио Ружди Ружди заслужено бе отличен сред спортистите с увреждания, а статуетката му бе връчена от генералния секретар на БОК Белчо Горанов.
Владо Николов посочи Григор Димитров под №5. Тенисистът, който победи Анди Мъри и Рафаел Надал и се класира на три финала, също не успя да дойде в България. Той се подготвя в Маями за предстоящия сезон.

Прима балерината Маша Илиева покани на сцената Ивет Лалова, бягала във финалите на 100 и 200 метра на олимпийските игри и завоювала два сребърни медала от европейското първенство в Амстердам. 

Главният редактор на в. "Труд" връчи традиционната картина на треньор №1 Ина Ананиева, която наскоро се оттегли като наставник на националния ансамбъл.

Непосредствено преди кулминацията грацията Любомира Казанова изпълни ефектно съчетание с лента по мотиви от песента на ФСБ "След 10 години".

Виртуозният цигулар Веско Ешкенази обяви третото място на сноубродиста Радослав Янков - първият българин със Световна купа в зимните спортове. "За мен е чест. Това е оценка за целия труд. Благодаря на моето семейство и на моя треньор Георги Атанасов. Винаги, когато финиширам, казвам пред камерата "Българите можем", заяви Радо.

Красен Кралев отново излезе под прожекторите и награди бронзовата медалистка от олимпийския турнир по борба Елица Янкова. "Благодаря на всички, които гласуваха за мен. Благодаря на федерацията и министерството на спорта, които ми помагат да сбъдвам мечтите си", каза варненката.

Съвсем логично името на победителката бе обявено от председателя на БОК и актуална световна рекордьора в сектора за скок на височина Стефка Костадинова.

"Леле...май се оказах неподготвена. Малко съм притеснена. Поздравявам всички спортисти тук - за мен е чест да съм сред вас. Получих свободата по свой собствен път и когато имах нужда от подкрепа, я получих. Много хора имат принос за успехите ми. Благодаря и на себе си, тъй като зпазих своя кураж, продължих да се боря и да търся, никога не загубих вяра в себе си. Когато на човек бъде даден шанс, той постига мечтите си. Вярвам, че за мен най-доброто предстои. Както и за всички нас", каза развълнуваната Мирела Демирева.

Общо 154 действащи спортни журналисти от 51 електронни и печатни издания взеха участие в 59-ото издание на анкетата.

Спортист на годината 2016

1. Мирела Демирева (лека атлетика) 1398 точки
2. Елица Янкова (борба) 1107 точки
3. Радослав Янков (сноуборд) 1029 точки
4. Ивет Лалова (лека атлетика) 871 точки
5. Григор Димитров (тенис) 513 точки
6. Кубрат Пулев (професионален бокс) 503 точки
7. Боян Петров (алпинизъм) 319 точки
8. Станимира Петрова (бокс) 208 точки
9. Александър Везенков (баскетбол) 202 точки
10. Цветана Пиронкова (тенис) 178 точки

Отбор на годината 2016
Ансамбъл (художествена гимнастика)

Треньор на годината 2016
Ина Ананиева (художествена гимнастика)

Спортист с увреждания 2016
Ружди Ружди (тласкане на гюле)

Спортен талант 2016
Ивайло Иванов (джудо)