на живо

Мишел Платини против въвеждането на видеоповторения в помощ на съдиите

Французинът смята това за неудачен ход

БГНЕС

Президентът на УЕФА Мишел Платини, който в момента е отстранен за шест години от работа във футбола, но обжалва това наказание, смята за неудачен опита да се въведе видеоповторение в помощ на съдиите.

В събота Бордът по правилата на играта (ИФАБ) взе решение да внесе няколко сериозни изменения, включително да се прави проверка на решенията на главния съдия от видеоасистенти.

Това ще започне да се прави още това лято на турнира Копа Америка.

Видеозаписът трябва да помага на главния съдия при спорните моменти – засади, отстранявания с червени картони и отсъдени дузпи.

Решението на ИФАБ е системата да бъде въведена и тествана за изпитателен срок от две години в първенства, които не са сред водещите в Европа и света.

Снимка: БГНЕС

„Смятам, че това е лошо решение – каза Платини в интервю за вестник „Екип“. – Ако експериментът покаже, че това е добро решение, защо не? Но смятам, че във футбола това няма да работи. Футболът е прекрасно създаден като игра. И заради съдиите или техните грешки, не искам да му бъдат нанесени вреди“.

Сред другите промени, приети експериментално от Борда по правилата, е да бъде извършвана и четвърта смяна, но само в допълнителното време. В основното време смените остават три.

Освен това очакванията са в скоро време да бъде отменено и т.нар тройно наказание, при което един футболист при фаул в голова ситуация е наказван с червен картон, тимът му – с дузпа, а след това има и последващо лишаване от състезателни права за извършителя.

„Да, правилото за тройното наказание трябва да бъде отменено. Но като говорим за четири смени, за мене е пълна глупост. То беше наложено от медицинската комисия на ФИФА, без да има никаква спортна мотивация за него“, заяви Платини.