на живо

Изчезнаха документи за 818 000 лева, похарчени от БФС

По казуса ще бъдат сезирани компетентните органи

Lap.bg

Изчезнали са ключови документи по скандала с държавните средства, изразходвани за организация на европейското първенство за юноши през 2015 година.

Днес от Министерството на младежта и спорта алармираха за незаконосъобразни действия на служители, допуснали изчезването на проекта към договора.

"Има сериозни съмнения за незаконосъобразни действия от страна на служители на ММС, допуснали изчезването на проекта, който е неразделна част от договора, сключен между ММС и БФС, за предоставяне на целеви финансови средства в размер на 818 000 лева за организация и провеждане на Европейско първенство за юноши до 17 г. през 2015 година", пише в съобщението от ММС.

В съобщението се посочва още, че заради липсващата документация към настоящия момент министерството не е в състояние да възобнови проверката. По казуса ще бъдат сезирани компетентните органи. 

След серия разследвания на bTV през 2019 година, Министерството на младежта и спорта поиска Българският футболен съюз да възстанови неправомерно похарчени над 140 000 лева.

Беше установено, че БФС е плащал за осветление, съдийска стая и стая за делегата на стадион "Черноморец" в Бургас. Официални мачове от шампионата там не са играни.

В началото на месец май 2020 г. от футболната централа отрекоха твърденията за нецелесъобразни разходи по организацията и не приеха претенциите за възстановяване на сумата в размер на близо 145 хил. лева.