на живо

Много повече от игра: "Аякс" направи шпалир на съперник, който се лекува от рак (ВИДЕО)

Изключителен жест

/Twitter

Футболът е много повече от игра. Доказателства за това получаваме всекидневно и от всички краища на света, а поредният пример дойде от един от най-големите и обичани клубове - "Аякс".

Нидерландският шампион се изправи срещу третодивизионния "Екселсиор" Мааслиус в мач от турнира за Купата на страната. Съвсем очаквано, "Аякс" спечели и то повече от убедително - с 9:0. Но не с резултата ще се запомни срещата, а с един жест в 89-ата минута.

Снимка: /Twitter

Тогава в игра за първи път от диагностицирането си с рак на фибулата се появи 20-годишният Девин Планк. Преди година той се оплаква от дискомфорт в прасеца и се установява, че страда от коварното заболяване.

Той продължава да ходи на химиотерапия, но вече се чувства добре. Именно затова щабът на "Екселсиор" Мааслиус решава да го пусне в игра срещу нидерландския шампион.

А при влизането му на терена двата тима се събраха край тъчлинията и го приветстваха с шпалир.

"Много съм щастлив, че се върнах на терена, въпреки че беше за кратко време. Това беше незабравим за мен момент, може би един от най-добрите в живота ми. Вече бяхме направили четири промени и мислех, че няма да вляза. За щастие треньорът не ме забрави. Едва сега осъзнавам този жест", коментира Планк след края на мача.