на живо

МОК отложи решението си за Русия

Разследващата комисия разглежда възможността за изключването на цялата руска делегация от Рио 2016

Getty Images

Руското участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро все още е под въпрос. Това стана ясно от официалното съобщение на Международния олимпийски комитет (МОК) след проведеното днес заседание във връзка с вчерашния доклад на Ричард Макларън за употребата на допинг от руски спортисти по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 година.

„Относно участието на руски спортисти на олимпийските игри в Рио де Жанейро, МОК ще се запознае детайлно с доклада на независимия наблюдател Ричард Макларън.“

„Ще разгледаме детайлно всички законови възможности за налагане на колективно наказание на руските спортисти, както и възможността за санкции относно определени личности. В тази връзка ще изчакаме решението на Спортния арбитражен съд на 21 юли, което ще бъде относно изключването на руските лекоатлети от Рио 2016 от страна на ИААФ“, пише в съобщението на МОК.

Международният олимпийски комитет ще провери отново всички допинг проби на руски спортисти, взети по време на игрите в Сочи през 2014 г.

Също така МОК спира да организира или подкрепя спортни събития на територията на Русия, включително европейските игри през 2019 г.

Олимпийският комитет няма да осигури акредитации за Рио 2016 на нито един служител на руското спортно министерство или на друг, чието име е свързано с допинг скандала, според доклада на проф. Макларън.

"МОК инициира повторен анализ, в това число и криминалистическа експертиза на пробите на всички руски спортисти, участвали на зимните олимпийски игри в Сочи. Ще бъдат проверени също техните треньори, длъжностни лица и персонал. За тази цел е създадена специална дисциплинарна комисия под председателството на Денис Освалдо, бивш швейцарски гребец и член на изпълкома на МОК. След като излезе доклада на тази комисия, изпълкомът на МОК ще наложи съответните санкции, ако бъдат намерени доказателства за нещо нередно", се казва още в съобщението на МОК.