на живо

Над 4000 руски атлети със забрана за участие в турнири

Списъкът на ИААФ не е окончателен

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) публикува списък с руските спортисти, на които им е забранено да участват в международни турнири по време на дисквалификацията и на федерацията на страната.

Списъкът включва 4027 спортисти, сред които са и лидерите на националния отбор на страната в този спорт Елена Исинбаева, Екатерина Конева, Даря Клишина, Анна Чичерова, Сергей Шубенков, както и забърканите в допинг-скандала Валерий Борчин, Сергей Кирдяпкин, Олга Канискина, Сергей Бакулин, Владимир Канайкин, Лилия Шобухова, Евгения Золотова, но на сайта на ИААФ пише, че това е текуща версия на списъка, а не окончателна.

Допинг-скандалът в руската лека атлетика се точи вече повече от година, след като началото беше дадено през декември 2014-а година с филм на германска телевизия. Точно преди една година пък Валентин Балахничев, тогава президент на Руската федерация по лека атлетика, намери смелост да подаде оставка, въпреки ярките доказателства за знанието му и прикриването на нарушенията на спортисти, треньори и отбори.

В момента все още не е ясно дали руските атлети ще участват на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото, като ситуацията ще бъде решавана съвместно от ръководствата на Международния олимпийски комитет и ИААФ.