на живо

Най-добрата ни плувкиня обяви края на състезателната си кариера (ГАЛЕРИЯ и ВИДЕО)

Горда съм с постигнатото през изминалите 17 години, сподели Нина Рангелова

Нина Рангелова официално обяви края на своята състезателна кариера. Най-добрата ни плувкиня съобщи решението си на официална пресконференция днес.

"Прекратявам състезателната си кариера с чувство на удовлетворение. Горда съм с постигнатото през изминалите 17 години. Това решение не е отскоро, обмислях отказването си още преди oлимпийските игри в Рио", каза Рангелова.

"Съжалявам, че не успях да изпълня целта си там, а именно класиране за полуфинал. Бях подготвена за силни резултати, но точно преди старта на 200 м свободен стил се разболях и това ми попречи да изпълня целта", допълни тя.

Плувец номер 1 на България за 2016 г. смята да търси реализация в САЩ, но няма намерение да загърби плуването напълно.

"Работя почасово във фирма за спортна екипировка в Щатите и се надявам сега да започна на пълен работен ден. Животът ми остава свързан с плуването като се надявам под някаква форма да помагам на Българска федерация по плувни спортове с моя опит", каза още Рангелова.

В неделя (18 декември) българката стартира за последен път в официално състезание по време на Държавното отборно първенство в Спортната палата.

Родена е на 22 октомври 1990 г. в Пловдив. Участвала е на три олимпиади - Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016.

Плувала е на рекордните 9 световни първенства и има 9 финала на европейски първенства в голям и малък басейн. Тя е национална рекордьорка в 11 индивидуални дисциплини (5 на голям и 6 на малък басейн) и в две щафети.