на живо

"Най-големият" Стоичков влиза в отбора на Бербатов

Камата е първият българин, чието име беше обявено от нападателя

Малко са събитията, които могат да съберат на едно място двама от най-обичаните български футболисти за всички времена. Предстоящото шоу на Димитър Бербатов на 14 юни на националния стадион "Васил Левски" обаче е точното място! Освен бившия нападател на "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм", българската публика ще може да аплодира носителят на Златна топка за 1994 и единствен роден представител, печелил Купата на Европейските шампиони - Христо Стоичков. Или както самият Бербатов го нарича - "Най-големият".

Камата като че ли е спечелил всичко в кариерата си - 5 шампионски титли и 3 Суперкупи на Испания с "Барселона", 3 титли, 4 купи и 1 суперкупа на България с ЦСКА. През 1992 г. става носител на Купата на европейските шампиони и Суперкупата на Европа с каталунците, а на полицата му с индивидуални награди едва ли има останало свободно място!

Той е петкратен футболист номер 1 на България (1989, 1990, 1991, 1992, 1994) и двукратен голмайстор на първенството у нас (1989, 1990). През 1990 г. печели Златна обувка за най-много попадения в европейските първенства (38 попадения). Най-значима обаче си остава Златната топка, присъдена на Камата през 1994 г.

Той е част от националния отбор, който става четвърти в света на световното първенство в САЩ през 1994 г. Стоичков завършва турнира отвъд океана като голмайстор с 6 гола.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Приятелството им с Бербатов пък не е тайна. Двамата играят заедно в ЦСКА през 1998 г., когато Стоичков се завръща за кратко при "червените" след престоя му в "Барселона". Нападателят дори става капитан на националния отбор, когато Камата е селекционер (2004-2007).

Бербатов засвидетелства уважението си към Стоичков и на 50-годишния юбилей на Камата през 2016 г., когато заедно със световни звезди се включи в шоуто "50 години номер 8" на националния стадион "Васил Левски". Тогава Бербо дори влезе в ролята на... оператор и предостави на последователите в своята страница ексклузивни кадри зад кулисите на събитието.

"Каквото и да кажем за него е малко, защото той е най-големият!", написа Бербатов във Фейсбук.

Камата ще се присъедини към бившите съотборници на Бербо в "Манчестър Юнайтед" - Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Едвин Ван Дер Сар, Неманя Видич, Патрис Евра, които вече потвърдиха участието си в шоуто на 14 юни. Тогава отборът на българският нападател ще се изправи срещу селекцията на португалската легенда Луиш Фиго, а всички приходи от шоуто ще бъдат предоставени на благотворителните агенции на двамата играчи.

Шоуто на Бербатов пред родна публика ще може да гледате и по bTV Action от 18:00 ч. на 14 юни.