на живо

Най-млад, най-стар, най-бърз: Рекордите на финала

"Реал" Мадрид и Кристиано Роналдо са се устремили към нови висини

Reuters

Финалът на Шампионската лига ще бъде излъчен след няколко часа (20:30 ч.) пряко по bTV Action, а на стадион "Олимпийски" в Киев един срещу друг сили ще мерят "Реал" Мадрид и "Ливърпул". Освен за мечтания трофей, който да приберат във витрините си след мача, двата тима ще се опитат да преборят и... статистиката. 

Кристиано Роналдо и испанският гранд вече имат опит на върха на няколко класации. 

"Реал" е отборът с най-много титли в историята на Шампионската лига (от 1992 г. насам, включително настоящия сезон) - 6. "Белите" не са губили финал. 

Снимка: Getty Images

Що се отнася до участието в решителните мачове, "кралският клуб" дели първата позиция с "Милан" и "Ювентус", които също са играли на финал 6 пъти. 

В класацията за най-много победи в мачове, които определят носителя на трофея, отново "Реал" е на първо място - 6. След него е "Барселона" - 4, а "Милан" е с 3.

На обратния полюс е "Ювентус", който губи в 5 финала, "Милан" и "Байенр" Мюнхен са с по 3 поражения в тези мачове.

Снимка: Getty Images

"Реал" е и най-резултатният тим в последните за сезона срещи. Кристиано Роналдо и компания са вкарали цели 15 гола (включително и четирите в редовното време срещу "Ювентус" през 2017 г.).

"Белите" обаче отстъпват при най-изразителните победители. Такъв е "Милан", който през 1994 г. вкарва 4 безответни гола на "Барса" във финала.

Иначе най-много голове вкараха "Милан" и "Ливърпул" в онзи луд мач в Истанбул, завършил 3:3 в редовното време.

Кристиано Роналдо днес излиза на терена в Киев, като най-резултатния футболист във финали. Той е вкарал 4 гола в 5-е си финала до момента.

Снимка: Reuters

Португалецът обаче изостава от легендарния защитник на "Милан" - Паоло Малдини, който е играл в 6 такива срещи.

При треньорите първенец по спечелени титли е Карло Анчелоти (3), докато Марчело Липи е готвил възпитаниците си за такава среща 4 пъти.

Най-младият играч, бележил гол във финала на Шампионската лига е Патрик Клуйверт, който носи победата на своя "Аякс" срещу "Милан" през 1995 г. Тогава той е само на 18 години и 327 дена. В същия мач Нванкво Кану става най-младият футболист играл в такава среща - на 18 години и 296 дни.

Снимка: Reuters

Паоло Малдини от "Милан" пък е най-възрастният футболист, вкара във финал - през 2005 г. срещу "Ливърпул" той вкарва една от дузпите, когато е на 36 години и 333 дни. Вратарят на "Манчестър Юнайтед" Едвин ван дер Сар пък е на 40 години и 211 дни, когато тимът му губи решителния мач от "Барса" през 2011 г.

Малдини държи рекорда за най-бърз гол във финалите - през 2005 г. срещу "Ливърпул" той вкара в 52-ата секунда.

Дали някоя от тези класации ще има нов лидер? Предстои да разберем тази вечер, пряко по bTV Action от 20:30 ч.!