на живо

Най-мразеният човек в Бундеслигата помага в борбата с коронавируса

Дитмар Хоп е мажоритарен собственик на фирмата, която работи по разработването на ваксина

Reuters

Дитмар Хоп - най-мразеният човек в германския футбол, може да спаси света от коронавируса. Собственикът на "Хофенхайм" притежава и фармацевтичната компания CureVac, която от началото на годината прави изследвания за разработването на ваксина срещу заразата.  

Хоп сподели пред Sport1, че ваксината може да бъде готова за есента, а попадането й на пазара зависи и от Германския институт за ваксини: "Трябва първо да се направят тестове на животни и после на хора. Но мисля, че през есента трябва да бъде налична и тогава може би ще дойде следващата вълна на инфекции.", каза босът.

"В момента важното е хората по възможност да стоят вкъщи, за да бъде Германия по-добре. Аз отмених всичките си срещи, няма как иначе. Когато хората са въвлечени, вирусът ще бъде победен.", добави Хоп.

Преди ден Die Welt съобщи, че Доналд Тръмп е предложил сериозна сума на CureVac за ексклузивните права за ваксината само за САЩ, но Хоп е категоричен, че лекът ще бъде достъпен за целия свят.

Дитмар Хоп е определян за на-мразения човек в германския футбол. През 2000 г. той започва да подпомага финансово "Хофенхайм" - малък клуб, в който е играл като дете. Постепенно средствата стават повече, амбициите по-големи, а тимът започва да се изкачва все по-нагоре в дивизиите. През сезон 2008/09 "Хофе" дебютира в Бундеслигата, а с това се отприщва гнева на феновете и останалите отбори.

Причината е, че за всички професионални клубове в Германия важи правилото 50+1, т. е.  51% от акциите в клуба трябва да са притежание на феновете. Така е и в "Хофенхайм", но само на хартия. Привържениците на други отбори са убедени, че той притежава еднолично клуба. През 2016 г. Хоп получи разрешение от Германския футболен съюз да продължи да управлява и да взима решения по този начин.

Снимка: Reuters

Няколко седмици преди да бъде прекратена Бундеслигата заради коронавируса, фенове на "Байерн" Мюнхен издигнаха обиден транспарант, насочен срещу Хоп, при гостуването на "Хофе", а действията им бяха подкрепени от запалянковци в цялата страна.

bTV призовава: останете си вкъщи!