на живо

Наказаха Розберг, отборът готви протест

Хамилтън само на точка от лидера

Getty Images

След края на ГН на Великобритания стюардите разследваха ситуацията, при която инженерите инструктираха Нико Розберг за нужните действия за решаване на проблема със скоростната кутия. Официалните лица виждат нарушение на правилата и затова добавиха към резултата на пилота 10 наказателни секунди.

Отборът предаде известни инструкции, които са разрешени от техническа директива 014-16, но освен това си позволи и съвети, които не са разрешени от параграф 27.1 на спортния регламент. За нарушение е приет съветът „не използвай седма предавка”, за да не се допусне повторението му.

Розберг финишира втори на Силвърстоун, само на 1.339сек пред Макс Верстапен. Добавянето на десетте секунди наказание го сваля трети,  а предимството му в генералното подреждане преди Люис Хамилтън вече е само 1т. От отбора му Mercedes уведомиха, че ще подадат протест. Очаква се той да постъпи в следващите 96 часа чрез немската федерация Deutschen Motorsport Bund. Тогава от FIA ще назначат дата за апелационен съд, а резултатите от ГН на Великобритания ще бъдат обявени за предварителни. Ако отборът се откаже от протеста си – означава, че приема решението на стюардите.