на живо

Наказание от 4 години грози Габриела Петрова

Признаване на вината би могло да намали санкцията

Lap.bg

Сурово наказание от 4 години грози спортист №1 на България за 2015 г. – лекоатлетката Габриела Петрова. Това е максималната санкция, която се налага на спортист при първо провинение за допинг.

В А-пробата на четвъртата в тройния скок от Световното първенство на открито в Пекин в края на август миналата година е открит мелдониум – препарат, набрал популярност след като с него бе уличена и една от най-добрите тенисистки на планетата Мария Шарапова.

Световната антидопингова агенция причислява изобретеното в Латвия лекарство към забранената група S4 - хормони и метаболитни модулатори. Злоупотребата с тях води до спиране на състезателните права за срок от 4 години, според разпоредбите на Световната антидопингова агенция.

Признаване на вината и съдийствие на допинг-ченгетата, както доказване, че забранено вещество е попаднало в организма на спортиста неволно, би могло да намали на половина наказанието.

Европейската шампионка в тройния скок до 23-годишна възраст и сребърна медалистка от първенството на Стария континент през 2015 г. при жените е категорична, че за последно е приемала мелдониум през септември миналата година. През октомври Габриела Петрова е била информирана, че той ще бъде забранен от 1 януари и веднага е преустановила приема му.

Телевизия RING излъчва директно извънредната пресконференция на Габриела Петрова в 12:30 часа от Пресклуб България. Какво ще каже спортист №1 на България може да видте и на сайта btvnovinite.bg