на живо

Наказват четирима родни щангисти до живот след допинг скандала

Това са Иван Марков, Ивайло Филев, Демир Демирев и Милка Манева

По-малко от 24 часа, след като световната антидопингова агенция уличи 11 родни щангисти в употреба на допинг, вече са ясни и последствията за състезателите. Почти сигурно четирима от тях - Иван Марков, Ивайлов Филев, Демир Демирев и Милка Манева, ще бъдат наказани до живот и повече няма да получат право да се занимават с професионален спорт.

Причината е, че те вече изтърпяха едно четиригодишно наказание, след като отново бяха хванати в употреба на забранени вещества преди Олимпийските Игри в Пекин през 2008 година. Припомняме, че Иван Марков остана на второ място в класацията за Спортист на България за 2014 година, след като спечели титлата в категория до 85 килограма на европейския шампионат в Тел Авив.

След сегашното им второ провинение, техните кариери автоматично ще бъдат прекратени. Останалите им седем съотборници най-вероятно ще получат наказание от четири години. Така на практика националният отбор и родната федерация ще спрат да функционират и няма никаква яснота дали в следващите години страната ни отново ще има представители в този спорт.

Лицензът на федерацията ще бъде отнет, а глобата, която трябва да бъде платена, най-вероятно ще бъде около 600 хиляди долара - сума, с която ръководството на родните щанги не разполага.

Страната ни ще бъде извадена от участие в предстоящото европейско първенство, а почти сигурно и от Олимпийските Игри в Рио Де Жанейро през 2016, където се надявахме на медали от най-добрите ни тежкоатлети.

Снимка: bTV

Все още се очаква отварянето на "Б" пробите, за които обаче е изключително малко вероятно да се окажат отрицателни. След оповестяване на резултатите от тях, ще станат ясни и точните санкции, които ще бъдат наложени един от най-успешните спортове у нас в близкото минало.

Хронология на допинг-скандалите в историята на българските щанги вижте тук: