на живо

Нападната от мечка гони титла в Рио (ВИДЕО)

Румънската кануистка Михаела Луля едва оцелява в лапите на звяра

Шансовете да преживееш нападение на мечка клонят към абсолютната нула. А какво ще кажете за жена, оцеляла в лапите на звяра и стигнала до участие на параолимпийски игри?

Румънката Михаела Люля е на 12 години, когато посещава зоологическата градина в Тимишоара. Неразумно се обляга на клетката и десният й крак се озовава в страховитите челюсти на женска мечка. "Всички служители се хвърлиха да ме спасяват. Опитваха се да я преборят с пръчки, пръскаха я с вода...Накрая ме пусна. Уплаших се адски много при вида на цялата тази кръв", спомня си Михаела.

След атаката тя остава с един крак и с ужасяващ спомен. 23 години по-късно тя е сред фаворитите за медал в турнира по кану-каяк на параолимпийските игри в Рио. Тя има впечатляваща визитка и е печелила отличия на всички значими състезания през последните години - бронз от световното и от европейското през 2016 г.

"Кануто е моята страст. Страхотно е, че ще се състезавам срещу други хора с увреждания, които са отказали да се предадат. Надявам се да спечеля златото". 

Сериите в нейната дисциплина са насрочени за сряда, а финалите - за четвъртък. Остовните конкурентки на румънката са Аманда Рейнъдлс от Австралия и Ани Дикин от Великобритания.