на живо

Наш параолимпиец недоволства от премиите за Рио

"Това не е нашата България, която уважаваше спортистите си!", написа Денислав Коджабашев във Фейсбук

Българският представител на параолимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват на 7 септември - Денислав Коджабашев, изрази остро недоволството си от размера на премиите, които Министерство на младежта и спорта обяви за отличие от форума.

В личния си профил във Фейсбук 23-годишният състезател по тенис на маса се обърна към министър Красен Кралев, като заяви, че сумите са подигравателни.

Държавното финансиране за титла от състезанието е 50 000 лв. Сребърните медалисти ще получат 35 000 лв, а класиралите се на трето място - 25 000.

За титла от олимпийските игри, които завършиха преди седмица, на българските спортисти бяха обещани 250 000 лв., а за сребро и злато съответно 200 000 и 150 000 лв.

В обръщението си към министъра Коджабашев заявява, че е помислил да се откаже от участие на форума, но след това е решил да замине за Рио заради семейството, приятелите и хората, които го подкрепят.

"Уважаеми г-н Министър,
Искам да Ви благодаря, затова че четири дни преди дългоочакваното пътуване за най-големия форум за нас, Параолимпиадата в Бразилия, ни повдигате духа и настроението с обявените от Вас подигравателни премии. Обидно е да омаловажавате труда ни. Той не е пет пъти по-малък от този на "здравите" спортисти. И да Ви припомня, че в Пекин 2008 г. за олимпийци и параолимпийци бяха еднакви. В Лондон 2012 г. бяха по-ниски, но не и пет пъти.

Благодаря и затова, че трябваше да почакам 8 месеца, за да получа наградата си за сребърния медал от европейското първенство в рамер на 3400 евро. Също така благодаря и затова, че бях отлично възнаграден за спечеления златен медал на Световните игри в Сочи с премията от 0 лева. Виждам, че ни цените високо за усилията, които полагаме и начина по който представяме България и съм Ви безкрайно благодарен. Бях на косъм да се откажа от участие, но няма да Ви доставя това удоволствие. Ще участвам заради моето семейство, заради моите приятели, заради всички, които ме подкрепят и заради хората, които са работили с мен и са вложили средства и ужасно много труд за да бъда това, което съм! Ще дам всичко от себе си, за да зарадвам всички истински българи и да разочаровам Вас! И не парите са проблемът! Не оставайте с грешно впечатление. Ако успея да се класирам в платените места, аз ще даря цялата премия, защото парите не са най-важното нещо на този свят, а Уважението! Това не е нашата България, която уважаваше спортистите си и правеше всичко за да са номер 1! Съжалявам, че трябва да го кажа, но това може да е последното ми състезание. На път сте да ни прогоните и нас!

Винаги верен
Денислав Коджабашев"

23-годишният варненец Денислав Коджабашев е една от надеждите на България за медал в Рио. В своята кариера до сега има над 150 отличия от различни шампионати. Най-големите му успехи са титлата от световните игри за хора с увреждания в Сочи и сребърният медал от европейското първенство в Дания.