на живо

Наш треньор в Украйна: Не мога да чакам нашето посолство, тръгвам към някоя граница

Не ме е страх, но интуицията ми подсказва, че трябва да се прибера, заяви Веселин Бранимиров пред bTV

Наш треньор в Украйна: Не мога да чакам нашето посолство, тръгвам към някоя граница

Помощник-треньорът на украинския "Зоря" Луганск - Веселин Бранимиров - прави опит да напусне страната без да чака съдействие от българското посолство в Киев. Той даде интервю за bTV, докато пътува с автомобил от Запорожие към Олександрия.

"Там ще се присъединим към група футболисти от Днепър и техния треньор и вече оттам ще решаваме накъде да тръгваме. Тръгнали сме за някъде, да видим докъде ще стигнем", сподели бившият защитник на "Нефтохимик".

"Обявено е военно положение в градовете - тоест не можеш да ги напускаш и да се движиш свободно. Имам такъв опит от преди - през 2014 г., когато работих в Таврия, по същия начин се случиха нещата. Тогава трябваше да напуснем Крим, а не го направихме. Останахме там за три месеца. Сега интуицията ми подсказва, че трябва да се прибера".

Бранимиров уточни, че се е обадил в българското посолство в Киев, но от там не са му предложили конкретен план за евакуация. "Свързах се, макар и трудно. Дадох украинските и българските си телефонни номера. Човекът ми каза, че в момента се събират списъци с хора, желаещи да бъдат евакуирани. Говорих и с консулството в Одеса. Консулът ми каза, че за момента няма желаещи за евакуация от Одеса. Така че остава вариантът Киев, но досега никой повече не ми е звънял. Реших да действам и да се придвижвам из Украйна, доколкото е възможно".

"В момента сме на 500 км от Киев, но нашата цел е да се придвижим до Олександрия. Оттам вече не знам накъде. Не е ясно дали към полската граница, или към молдовската, или румънската. Всичко зависи от информацията на нашите колеги от Днепър. Казват, че към Западна Украйна има страшно големи задръствания с коли от Киев".

"Има някаква паника сред народа и тя е видима. В Запорожие при нас животът си върви нормално, но вече има опашки по бензиностанциите. Има опашки в магазините - хората започват да се зареждат с продукти, с минерална вода. Не изчаквам решението на нашето посолство в Киев, защото не знам кога ще бъде взето. Нямам информация, трудно се свързах с тях, даваше заето цял час".

"Вчера беше спокойно, готвехме за мач дори. Никой не очакваше да се случи това. Късно снощи заседаваше професионалната футболна лига и реши първенството да бъде прекратено. Не ме е страх. Опасно е, но се надявам конфликтът да не се разраства", завърши Бранимиров.