на живо

"Не сме гласували за Меси!" - мистерия с вота за наградите на ФИФА

Футболисти и треньори твърдят, че гласовете им са фалшифицирани

Reuters

Наградите на ФИФА за футболист номер 1 на 2019 г. бяха белязани от грандиозен скандал. Дни след като стана ясно, че Лионел Меси изпреварва в гласуването Кристиано Роналдо и Върджил ван Дайк, част от гласувалите, според списъка на световната централа, заявиха, че... не са участвали в това допитване или то е било подменено.

Капитанът на Никарагуа Хуан Барера беше категоричен, че не е попълвал никакви анкети. Въпреки това срещу името му е отбелязан следният вот - Лионел Меси, Садио Мане, Кристиано Роналдо.

Треньорът на Судан - хърватинът Здравко Логарушич, заяви, че при него става дума за подменено гласуване. "Сложих Мохамед Салах първи, Садио Мане - втори, а Килиан Мбапе - трети. Даже снимах листа си, след като го попълних", разказва той. В листа на ФИФА са посочени Лионел Меси, Върджил ван Дайк и Садио Мане.

В Египет преживяха наградите много драматично, тъй като местният любимец и победител в Шампионската лига с "Ливърпул" Мохамед Салах остана на четвърто място. Според данните на ФИФА вот в допитването не са дали капитанът на "фараоните" - Ахмед ел Мохамади и треньорът на тима за олимпийските игри Шауки Габир. Те обаче твърдят, че са посочили като номер 1 Салах, но от ФИФА не са зачели това.

В официалния отговор от страна на ФИФА става ясно, че двамата са подали гласовете си, но те не са били зачетени, защото "са написани само с главни букви и не са подписани от секретаря на местната федерация".

Тагове:

Лионел Меси