на живо

Неочаквано: Нико Розберг обяви оттеглянето си от Формула 1

Нико е 33-ят световен шампион във Формула 1 и едва третият германец, триумфирал с титлата, след Михаел Шумахер и Себастиан Фетел.

Getty Images

Световният шампион във Формула 1 Нико Розберг шокира света на спорта, след като по-рано днес обяви, че ще прекрати кариерата си. Пилотът на Мерцедес направи това разкритие на страницата си във фейсбук, където сподели, че е постигнал мечтата си да спечели титлата и вече може да се оттегли.

31-годишният германец написа следното: "Състезавам се от 25 години и най-голямата ми мечта винаги е била да стана шампион във Формула 1. След толкова много труд, болка и жертви най-накрая успях. Аз съм на върха на планината и чувствам, че е правилно да се откажа тъкмо сега."

"Този сезон бе изключително труден не само за мен, но и за цялото ми семейство. След разочарованията от изминалите два сезона сега целта на всички в моя дом бе аз да спечеля. Искам да изкажа специални благодарности на съпругата ми Вивиан, която не спря да ме подкрепя," сподели Розберг.

През настоящия сезон германският пилот на "Мерцедес" постигна девет победи, за да стигне до титлата, за разлика от баща си Кеке, който през 1981 г. спечели само едно състезание, но също завърши на първо място в генералното класиране.

Нико е 33-ят световен шампион във Формула 1 и едва третият германец, триумфирал с титлата, след Михаел Шумахер и Себастиан Фетел.