на живо

Николай Кръстев за допинг скандала в плуването: Много хора видяха в момчетата жертви (ВИДЕО)

Няма как в декларацията на федерацията да няма дори намек за вина на главния мениджър Кристиан Минковски

Николай Кръстев за допинг скандала в плуването: Много хора видяха в момчетата жертви (ВИДЕО)

Николай Кръстев е сред най-ерудираните български спортни журналисти за последните четири десетилетия. Едва ли има човек, който да познава родното плуване и процесите в този спорт по-добре от него. Като бивш плувец и дългогодишен издател на списание „Плуване и водна топка“, както и на специализираното списание „Спринт“, Кръстев бе сред малцината, които застанаха пред камерата на bTV и коментираха допинг скандала в националния отбор.

„Всеки е невинен до доказване на противното, а тези момчета бяха лишени от права. Нарушена бе процедурата по всички антидопингови правила, защото имената им се появиха в публичното пространство преди самите те да бъдат официално уведомени чрез писма“, убеден е журналистът, според който ръководството на федерацията трябва да покаже не на думи, а на дела, че подкрепя уличените в употреба на анаболния стериод станозол млади плувци.

Снимка: bTV

„Може да им плати втората проба, която е много скъпа (б.а. - над 1050 евро е таксата на проба, за да бъде отворена). Може да им помогне със специализирана адвокатска помощ. Истината е най-важното нещо в този случай, а как ще се стигне до нея не ми е много ясно“, коментира Кръстев относно съдбата на Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов.

Според Николай Кръстев, в никакъв случай не може да става дума за саботаж в допинг скандала: „Темата за вредителството категорично не я приемам, че някой иска да навреди съзнателно на тези момчета, за да постигне някакви други цели.“

Снимка: Lap.bg

„Необходима е максимална прозрачност. Много хора видяха в момчетата жертви. Видяха хора, които страдат, без да са виновни. Много ми се иска момчетата да излязат невинни и второ целия този случай да се успокоят нещата.“

Кръстев разкритикува ръководството на федерацията, което след спешно заседание на Управителния съвет по никакъв начин не се разграничи и не порица главния мениджър и селекционер на националния отбор Кристиан Минковски, че е опитвал да иска 30% комисионна от премиите на плувците:

Снимка: Lap.bg

„Няма как в тази декларация да няма дори намек, за някаква вина на главния мениджър Кристиан Минковски. Нямам предвид неговите качества като треньор, защото той е доказан специалист, но това, което излезе, лично мен най-много ме шокира. Фактът, че са искани комисионни от премиите. Без значение дали това е консумирано или не като деяние, то е достатъчно укоримо, за да получи той някаква публична, хайде да не казваме шамар, но някаква публична забележка“, категоричен е журналистът.