на живо

Ню Инглънд надви проклятието на Аризона и триумфира в Супербоул XLIX (СНИМКИ)

"Патриотите" надиграха Сиатъл Сийхоукс с 28:24 точки

Отборът на Ню Инглънд Пейтриътс е новият шампион на Националната футболна лига на САЩ. На финала, игран на стадиона на Университета Финикс в Глендейл, Аризона, "патриотите" победиха миналогодишния шампион Сиатъл Сийхоукс с 28:24 точки. Титлата е четвърта в историята на Ню Инглънд, а още по-впечатляващо е, че те са спечелени за последните 14 години. В този период Пейтриътс допуснаха и две от общо четирите си поражения във финални мачове, губейки от Ню Йорк Джайънтс през 2008 и 2012 година.

Сега обаче серията от поражения бе спряна със страхотен обрат в последната четвърта част на Супербоул 49. Подобен на този, с който през 2008 на същото съоръжение Джайънтс отмъкнаха трофея "Винс Ломбарди" в последните секунди.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Двубоят бе изключително драматичен и нямаше нищо общо с миналогодишния разгромен успех на Сиатъл над Денвър с 43:8. Пълното развитие на мача може да видите тук:

През първата четвърт нито един от двата тима не успя да отбележи точки, поради припряност в отиграванията. Подаване на куортърбека и звезда на Ню Инглънд Том Брейди бе пресечено, но Сиатъл не се въползва от грешката.

Втората част бе далеч по-интересна. Пейтриътс поведоха с тъчдаун на Брендън Лафел, който получи перфектен 11-ярдов пас в крайната зона от Брейди. Малко след това обаче "морските орли" изравниха. 44-ярдово подаване на плеймейкъра Ръсел Уилсън към Крис Матюс се оказа успешно, а след това Маршал Линч успя от трети опит да влезе с топката в крайната зона. Тъчдаун и 7:7.

Въпреки че до почивката оставаха само две минути, Брейди отговори светкавично. Той осигури чудесна позиция за Ню Инглънд и с пас за 22 ярда към Роб Гронкауски отбеляза нов тъчдаун за 14:7. До полувремете оставаха 31 секунди, но те се оказаха достатъчни и за Ръсел Уилсън, който след няколко точни отигравания намери Крис Матюс в ендзоната - 14:14 на почивката.

По време на паузата Кейти Пери взриви трибуните със своя мини-концерт, който безспорно бе най-добрият през последните години. Нейни помощници бяха Лени Кравиц и Миси Елиът.

Сиатъл започна второто полувреме по-добре и поведе със 17:14 след фийлд гол на Хаушка. Последва втори пресечен пас на Брейди, от който нападението на "морските орли" се въползва за нов тъчдаун, дело на Дъг Болдуин, който бе оставен сам в крайната зона и Уилсън нямаше затруднения при комбинацията с него.

Ню Инглънд започна заключителната четвърта част с изоставане от 10 точки. Това обаче не притесни Том Брейди, който бавно и методично успя да придвижи нападението в половината на съперника. Последва комбинация с Джулиан Еделман, а след това и тъчдаун пас за Дани Амендола - 24:21. 

Сиатъл не успя да реагира и минута след тъчдауна Брейди отново бе на терена. Този път негов верен помощник бе Гронкауски, който хвана две много трудни топки и вкара "патриотите" в червената зона. Там Брейди отне време от часовника, а след това постави топката в ръцете на Еделман за четвърти тъчдаун и обрат в резултата - 24:28 с две минути до края на двубоя.

Ситуацията бе абсолютно същата и във финала от 2008 година между Пейтриътс и Джайънтс. Тогава обаче тимът от Ню Йорк успя да отбележи тъчдаун в последните секунди и да спечели титлата, а сега подобна възможност имаше Сиатъл.

И то каква! По-малко от минута преди края подаване на Уилсън изглеждаше безнадеждно, но падайки на тревата Джърмейн Кърс улови топката на пет ярда от крайната зона. Последва пробив на Линч до първия метър от половината на Ню Инглънд и тъчдаунът изглеждаше сигурен, а проклятието на Аризона бе на път отново да се стовари върху Брейди и компания.

Тогава дойде и най-странното решение на треньорския щаб на шампионите. Вместо да използват отново булдозера Линч и да играят по земя, те решиха да изберат подаване по въздух. И там всичко се обърка. Пасът на Уилсън бе пресечен от новака Малкълм Бътлър - отиграване, което означаваше титла за Ню Инглънд!

Том Брейди спечели четвъртия Супербоул в кариерата си и бе определен за най-полезен играч във финала. Той завърши срещата с 37 точни подавания от 50 опита, 328 ярда и 4 тъчдауна, които го изведоха начело в класацията за най-много тъчдауни в историята на Супербоул - 14. Джулиан Еделман пък бе най-честата му мишена. Нападателят получи топката 9 пъти, в които я пренесе за общо 109 ярда.

Треньорът Бил Беличек също триумфира с трофея "Ломбарди" за четвърти път във феноменалната си кариера, свързана неизменно с Том Брейди. Ню Инглънд се изравни с Грийн Бей и Ню Йорк Джайънтс, които също имат по четири успеха в изданията на Супербоул през годините.

Сиатъл не успя да повтори постижението на "патриотите" от 2005 година, когато те спечелиха титлата в две поредни години. Загубата във финален мач е втора за "морските орли" в тяхната история.