на живо

Нона - шампионката, която събира пари, за да отиде на световно (ВИДЕО)

Клуб "Шумен 2005" ще разчита на дарители, за да прати състезателката си на финалите

Нона - шампионката, която събира пари, за да отиде на световно (ВИДЕО)

Младата и талантлива шахматна шампионка Нона Мирчева успя да си извоюва място сред най-добрите в света и спечели квота за участие в световното първенство през есента. Тя обаче може да пропусне възможността, която ѝ предоставя съдбата и упорития ѝ труд заради липса на средства.

"За мен ще е огромна чест да представям България на световно първенство, аз никога не съм имала възможността за това", казва Нона.

Тя практикува шахмат от 10 години в клуб "Шумен 2005". Бюджетът му обаче е твърде скромен, за да покрие разходите на Нона за предстоящия форум. След последните сътресения, българската федерация също не може да осигури финансиране.

"Самата номинация за участие на световно първенство е нещо изключително! Да завоюваш държавната титла на България не е малко и ще направим всичко възможно подготовката на Нона да протече нормално и да се представим по най-добрия начин", гарантира нейният треньор Атанас Димитров.

За участието на Нона на световните финали са нужни 5 000 лв., средства за които шахматен клуб "Шумен 2005" ще разчита на дарители.