на живо

Нова световна титла и световен рекорд за Ружди Ружди (ВИДЕО)

Олимпийският ни шампион в тласкането на гюле отново над всички

Getty Images

Златният медалист в тласкането на гюле от параолимпийските игри в Рио Ружди Ружди спечели втора световна титла, поставяйки нов рекорд на планетата - 12.47 м. На шампионата за хора с увреждания в Лондон той остави зад себе си поляка Лех Столтман и иранеца Хамед Амири.

"Ключов момент беше третото изтласкване. Но аз все още не съм достигнал максимума на възможностите си. По време на състезанието се бях фокусирал върху техниката си, но също така си мислех за моето семейство и приятелите ми, които ме подкрепят в моя спорт", каза след края на състезанието атлетът.

Другият ни представител в дисциплината - Георги Киряков, завърши на последната, осма позиция с най-добър опит от 9.19 м.

Ружди продължава да трупа ценни отличия във витрината си. Освен олимпийската титла от Рио 2016, той вече е двукратен световен и трикратен европейски шампион в тласкането на гюле.

За първи път параатлетът от Глоджево стъпи на световния връх на първенството в Доха, Катар през 2015 г. Трите му европейски титли са от Щандсканал (Холандия) 2012, Суонзи (Уелс) 2014 и Гросето (Италия) 2016.

Със златото на Ружди България вече има три медала от световното първенство в Лондон след бронзовите медали на Християн Стоянов на 1500 м и на Дечко Овчаров в мятането на диск.