на живо

Новак Джокович е новият шампион на US Open! (СНИМКИ)

Сърбинът спечели титлата след невероятна битка с Роджър Федерер

Новак Джокович спечели трета титла от турнирите на големия шлем за годината и общо десета в своята кариера. След като по-рано през 2015 вдигна над главата си трофеите от откритите шампионати на Австралия и Великобритания, тази нощ лидерът в световната ранглиста на ATP триумфира и на US Open. На финала, игран пред 23 хиляди зрители в Ню Йорк, в истинска битка между двама от най-добрите тенисисти в историята, сърбинът надигра Роджър Федерер с 3:1 сета.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Началото на срещата се забави с три часа, поради лоши атмосферни условия, но това не повлия на представянето на двете легенди, които оставиха без дъх публиката на централния корт "Артър Аш", която в по-голямата си част подкрепяше Федерер. Швейцарецът обаче загуби първия сет с 4-6, след като сервисът му бе пробит на два пъти в първите седем гейма.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Във втория сет обаче Джокович срещна затруднения с агресивните ретури на съперника, който реализира четвъртия си сетбол за 7-5, вдигайки на крака зрителите по трибуните. Сърбинът реагира мигновено, взе крехък аванс в третия сет, който обаче изпусна, а при 4-4 дори спаси две точки за пробив. В следващите минути Федерер не бе достатъчно концетриран и сетът бързо отиде на сметката на Новак след ново 6-4.

Драмата продължи с пълна сила в четвъртия сет. Джокович проби на два пъти сервиса на швейцареца, повеждайки с 5-2. Роджър обаче все още не се бе предал! Той стигна до 4-5 и три точки за пробив, но съперникът му отново издържа психическия и физически тест, отразявайки шансовете и впоследствие на свой ред печелейки частта и мача с 6-4.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така Федерер загуби втори пореден финал от Джокович на турнир от големия шлем след този на Уимбълдън. Маестрото няма мейджър титла от три години насам и все още е със 17 в кариерата си. Новак също навлезе в двуцифрените стойности с 10-и голям трофей. Той се доближи на един от постижението на Род Лейвър и Бьорн Борг.

За втори път в кариерата си след 2011 сърбинът завършва годината с три от четирите най-престижни титли в света на тениса, оставайки на крачка от постигането на Голям Шлем за първи път от Род Лейвър през 1969 година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Това е един невероятен сезон. Определено най-добрият в кариерата ми, заедно с този през 2011. Тази година обаче се наслаждавам на играта си повече от всякога, защото съм съпруг и баща, а това прави всеки успех по-сладък.", коментира емоционалният Джокович преди да получи трофея.

Федерер игра на финал в Ню Йорк за първи път от 2009 година, а след края на мача обеща на хилядите си фенове по трибуните, че това не е последният път, в който те имат възможност да го наблюдават на живо.

"Доволен съм от начина ми на игра в момента. Винаги е трудно да се изправиш срещу Джокович, но мисля, че и двамата си тръгваме от този финал, знаейки повече за своята игра, както и за действията на другия. Ще се видим отново догодина.", заяви 34-годишната легенда.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нищо чудно през 2016 година отново да наблюдаваме доста финали точно между тези двама съперници, които за разлика от Анди Мъри и Рафаел Надал, изглеждат абонирани за решителните фази на големите турнири. Неслучайно през 2015 Джокович стана третият тенисист в оупън ерата, достигнал до финалите на всеки един от четирите турнира от големия шлем. Подобно постижение е правено само още четири пъти, три от които са дело на... Федерер.