на живо

Новак Джокович се прибра в Сърбия (ВИДЕО)

Стотици го чакаха на летището в Белград

Reuters

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович се завърна в родината си Сърбия, след като беше депортиран от Австралия, а визата му беше анулирана. 

След 13:15 ч. българско време сърбинът кацна с пътнически самолет от Дубай. 

Джокович не се появи пред стотиците фенове и представители на медиите, които го чакаха пред ВИП терминала на летище "Никола Тесла", което се реновира в момента. Той е излязъл през друг вход и вероятно е бил посрещнат от семейството си. 

В сръбските сайтове се появиха кадри от вътрешността на летището, на които се вижда, че Ноле вече е у дома. 

Стотиците привърженици на летището са категорични, че става дума за голяма неправда спрямо техния любимец.

Джокович опита да влезе в Австралия на 6 януари на базата на специално медицинско изключение, тъй като на 16 декември е дал положителен резултат на PCR тест и може да не се ваксинира до 16 май 2022 г. 

Снимка: Reuters

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

Снимка: Reuters

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина, а след това Федералният съд в страната потвърди решението му. 

Депортацията на тенисиста означава, че той няма да може да играе на Откритото първенство на Австралия. Надеждата на Джокович беше да спечели 10-та титла в Мелбърн и по този начин трофеите му от Големия шлем да станат 21. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20.

Снимка: Reuters

Освен това Ноле има забрана да влиза в страната за 3 години и трябва да плати 500 000 долара съдебни разходи.