на живо

Новият кмет изтегли Рим от битката за игрите през 2024 г.

На финалната права остават Париж, Лос Анджелис и Будапеща

Новият кмет на Рим - Вирджиния Раджи, оттегли подкрепата си за кандидатурата на града за олимпийските игри през 2024 г. Така на практика в битката остават Париж, Лос Анджелис и Будапеща.

37-годишната адвокатка и представителка на движението “5 звезди”, която бе избрана на поста през юни, винаги е изразявала съмнение относно ползата от домакинство на най-големия спортен форум. Раджи твърди, че общината, която и без това е затънала в дългове, не може да си позволи необходимите инвестиции.

Екипът по кандидатурата на Рим 2024, подкрепен от премиера Матео Ренци, се надяваше кметицата все пак да промени мнението си. Президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго е категоричен, че начинанието е обречено без подкрепата на градския съвет.

По време на предизборната си кампания Раджи подчерта, че Рим има други приоритети. Тя обаче не отхвърли окончателно кандидатурата и изрази намерение да свика референдум по въпроса.

Разкритията за системни корупционни практики сред местни политици, чиновници и бизнесмени в края на 2014 г., предизвикаха съмнения относно готовността на италианската столица да се справи с организацията на олимпийските игри. Рим подаде кандидатура и за форума през 2020 г., но тогавашният премиер Марио Монти я оттегли заради икономическата криза.

Изборът на домакин за игрите през 2024 г. ще бъде направен от МОК през септември 2017 г.