на живо

Огромно признание за Юлия Берберян

Майката на сестри Малееви получи специална награда на „Уимбълдън”

Българска треньорка Юлия Берберян получи огромно признание от Международната тенис асоциация по време на тазгодишното издание на „Уимбълдън”.  

Става дума за наградата „Майка”, който е учредена от посветилата живота си на петте си деца и тениса - Джорджина Кларк.  

Майката на сестри Малееви бе удостоена с този приз заради попадането и на трите и дъщери  – Мануела, Катерина и Магдалена в топ 6 на световния тенис.

„Благодаря на институциите и личностите, които са взели това решение. Благодаря на Мануела, Катерина и Магдалена, без чиито неимоверни усилия тази награда щеше да е немислима”, сподели Берберян.

 

Кратка визитка на Юлия Берберян:

Тя е дългогодишен капитан на българския национален отбор за Фед Къп. Активен състезател през 60-те и 70-те години на ХХ век, когато става деветкратна шампионка на България.

В богата си кариера има цели 31 титли от различни турнири.

Като треньор Берберян има уникален успех. Под нейно ръководство и трите ѝ дъщери - Мануела, Катерина и Мануела, достигат до топ 10 на световната ранглиста при жените, като най-доброто им класиране е съответно трето, шесто и четвърто място. Постижението на трите тенисистки от една фамилия е безпрецедентно.

В момента Берберян продължава треньорската си работа на кортовете на семейната школа - първата по рода си в България, основана през 1998 г.