на живо

Олимпийски шампиони по вдигане на тежести от Лондон 2012 са уличени в употреба на допинг

Българската Боянка Костова, която се състезава за Азербайджан, също е сред хванатите със забранени вещества

Четирима олимпийски шампиони по вдигане на тежести от Казахстан ще бъдат наказани, след като са уличени в употреба на допинг след повторен анализ на проби от олимпийските игри в Лондон 2012.

От Международната федерация по вдигане на тежести съобщиха, че четиримата шампиони са сред десетте спортисти от пет бивши съветски републики, чиито проби са дали положителен резултат след повторен анализ на тестовете от Лондон 2012.

Уличените олимпийски шампиони от Казахстан са Светлана Подобедова (58 кг), Мая Манеза (63 кг), Зюлфия Чинсало (53 кг) и Иля Илин (94 кг). Ако четиримата бъдат дисквалифицирани, то Казахстан ще се смъкне от 12-о на 23-о място в класирането по медали от Лондон 2012.

С положителни проби са също вицешампионът при 85-килограмовите Апти Ухадов (Русия) и бронзовите медалисти Марина Шкерманкова (Беларус) в категория 69 кг и Юлия Калина (Украйна) при 58-килограмовите.

28-годишният Иля Илин е двукратен олимпийски шампион от Пекин 2008 и Лондон 2012. Той е звезда в този спорт и е избиран четири пъти за тежкоатлет номер 1 на годината.

Сред уличените е и българката Боянка Костова, която стана пета в категория до 58 килограма за Азербайджан. Тя е и световна шампионка. Това е нейна втора положителна проба.

С положителни проби са и двама състезатели от Беларус - Евгений Жерносек (девети в категория над 105 кг) и Дина Сазановец (четвърта при 69-килограмовите).

Международният олимпийски комитет (МОК) на 27 май съобщи, че 23 спортисти са с положителни проби след повторен анализ на тестове от Игрите в Лондон 2012.