на живо

От футболния терен до най-високия връх в Западна Европа (ВИДЕО)

Христо Янев изкачва Монблан с благородна кауза

От футболния терен до най-високия връх в Западна Европа (ВИДЕО)

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев ще атакува 4809-метровия алпийски връх Монблан с кауза. С изкачването му, той иска да привлече внимание към децата, които имат проблеми в комуникативното развитие. Янев е инициатор на кампанията "Всяко дете заслужава“ - част от сдружение "Седем истории".

„Ще се кача благотворително до Монблан. Целта е да събера колкото се може повече хора да бъдат съпричастни с нашата кауза, както и да засиля интереса към това, което ние правим. Идеята е такава, че не се говори достатъчно много за този проблем, а той стои пред нашето общество и трябва да бъдем отговорни в това да му отделим нужното внимание и да направим нещо по въпроса.“, казва Янев.

Може би се впуска в това предизвикателство, защото се е запалил по планинарството. А, може би тръгва към тези страшни 4809 метра, за да търси символиката между трудностите, които ежедневно срещат децата с проблеми, и непознатите изпитания, които той ще изпита по време на прехода.

„Трябва един път в живота човек да излезе от зоната си на комфорт и да направи нещо за бъдещето. Да направи нещо добро, да даде нещо добро и това добро да бъде предадено в бъдеще. Това е моята цел, единствената, както в начинанието, за което тръгвам, така и в цялата кампания, която организираме със „Седем истории.“

Заминаването на Янев за френско-италианската граница се заражда спонтанно.

„Подхождам доста сериозно към това, което ми предстои. Добре знам, че не е нещо, което съм правил през моята кариера. Така че спазвам всички инструкции, които са ми дали, които съм прочел - качвам се в планината, спортувам, както съм го правил почти винаги, гледам да съм във форма.“, споделя Янев преди заминаването си.

Повече от месец Янев се готви за изкачването с преходи в българските планини и планира стъпките нагоре. Въпреки това, бившият футболист осъзнава, че за покоряването на върха трябват както добра екипировка и много усилия, така и приспособяване към непредвидимите метеорологични условия.

„Mного неща ме притесняват, ако трябва да бъда честен. Най-много, може би, това, че не познавам терена, че е нещо, което правя за първи път. Това, че тръгвам от място, на което температурите са 30 градуса и отивам на място, на което са минусови. Ако времето ни позволява като температура, сила на вятъра, видимост – можем да го направим за 2-3 дни. Но всичко зависи от това как ще мине периодът ми на аклиматизация и колко добре ще се справя с екипировката, защото трябва да бъда честен - за първи ще сложа нещо подобно през живота си.“, споделя Янев.

Това е поредното събитие, предприето от него, за да насочи вниманието към проблемите на децата. Бившият играч и треньор на ЦСКА се готви да организира спортни срещи, в които ще бъдат включени български и европейски футболни отбори.

Тагове: