на живо

От първи опит: "Торонто Раптърс" е новият шампион на НБА!

Канадският тим победи "Голдън Стейт Уориърс" в шестия мач от серията

Getty Images

Националната баскетболна асоциация има нов шампион! За първи път в историята на най-силното първенство в света триумфира тим от Канада! "Торонто Раптърс" стана първенец при дебюта си във финалния плейоф!

"Динозаврите" детронираха шампиона от последните две години - "Голдън Стейт Уориърс", след като постигнаха 4-та победа, срещу 2 за противниците си. В изключително напрегнат шести мач в Оукланд канадският тим успя да запише успех със 114:110.

Снимка: Getty Images

Домакините бяха без Кевин Дюрант, който скъса ахилес в предния мач в Торонто. В третата четвърт пък се контузи Клей Томпсън. Въпреки това "Гордън Стейт" имаха реален шанс да изравнят серията и да я вкарат в решителен седми мач. Гостите обаче не ги оставяха да се откъснат осезаемо в резултата и успяваха да наваксат всяко изоставане.

19 секунди преди края "Торонто" водеше само с 111:110. Стеф Къри стреля от далечно разстояние, но пропусна. Последва техническо нарушение в полза на "Торонто" и 3 успешни наказателни удара на Кауай Ленърд. Именно те сложиха край на сезона в НБА и предоставиха трофея на канадците.

Снимка: Getty Images

Най-резултатен в мача, въпреки контузията, беше Клей Томпсън с 30 точки. Трима от стартовата петица на "Торонто" завършиха с повече от 20 точки – Кайл Лаури и Паскал Сиякам с по 26 и Кауай Ленърд с 22. 

Именно Ленърд беше избран за най-полезен играч във финалната серия за втори път в своята кариера. През 2014 г. той носеше екипа на "Сан Антонио Спърс". Така той стана едва третият играч, печелил престижната индивидуална награда с два отбора. Преди него това са правили легендарните Карийм-Абдул Джабар и ЛеБрон Джеймс.