на живо

От улиците на Рио до олимпийския връх, вдъхновяващата история на едно бразилско момиче

Рафаела Силва донесе голямата радост за "кариоките". Ето каква е нейната история

Getty Images

Рио де Жанейро изпита огромна радост днес. Местното момиче, 24 годишната Рафаела Силва, взе първо злато за страната домакин на 31-те олимпийски игри. Тя надделя на финала в категория 57 кг. в турнира по джудо, над голямата фаворитка Дорсурен Сумия от Монголия.

Силва, която е световна шампионка от 2013 година в Бразилия, беше дисквалифицирана на миналите олимпийски игри в Лондон, според много нейни сънародници... неправомерно.

4 години по-късно дойде време за нейния голям реванш!

"Ако не удариш пръв- губиш!" На това я е учила като дете по-голямата и сестра Ракел, която също е състезател по джудо. Само че думите на Ракел далеч не се отнасят за джудото. Двете с Рафаела са израсли в един от най-опасните и наситени с насилие квартали в Рио де Жанейро.

"Джудото не само те учи на бойни умения, но и на голяма дисциплина.", казва бразилската шампионка преди финала.

Рафаела става световна шампионка за девойки още на 15 години. Тя доминира в категорията си и отива на игрите в Лондон през 2012 като една от претендентките за златото. За нещастие, забранена хватка по новите правила довежда до дисквалификация и Рафаела започва да мисли за край на кариерата си.

За радост тези нейни мисли бързо отшумяват и сега 24 годишната бразилка е на олимпийския връх в родния си град. А животът е пред нея. Тя е млада и успяла. Има още поне 2 участия на олимпийски игри пред себе си. Рафаела служи за пример на всяко малко момче и момиче от Рио.

С дисциплина и постоянство, всичко се постига. Честито!