на живо

От WNBA до магистър по „Национална сигурност и охрана”

На 36, Гергана Славчева завърши с отличие второто си висше образование и записа треньорска школа

Facebook

Бяха времена, в които тя бе най-добрата ни баскетболистка, играеща зад граница. Името ѝ и до днес стои изписано върху „Стената на славата” на университета на Флорида Интернешънъл Юнивърсити в Маями. Сега тя се връща там само, за да гостува на брат си.

В миналото Гергана Славчева бе кошмар за треньорите. И за тези, които трябваше да работят с нея и не знаеха какво да я правят, и за онези, които не мигваха нощем в мисли как да я спрат. Тя просто нямаше спиране! Разбиваха ѝ главата, зашиваха я на пейката и тя пак се връщаше на терена.

Бинтована, с полузатворено око. На един крак, с отекъл глезен и коляно.

Снимка: Facebook

„Не ми трябваш. Аз имам готова стартова петица, а ти не си играч, който ще се примири да стои на пейката. С тези думи наставникът на славния "Лос Анджелис Спаркс" от женската НБА и бивша звезда на мъжкия тим на "Лейкърс" - Майкъл Купър, преди години я дава под наем на "Портланд". Годината е 2002-ра, а Гери току що е изтеглена под №30 в драфта.

Думи, които още отекват в главата на българката.

Година по-късно Славчева се мести във "Финикс", а от там избира обратния път към Европа. WNBA не бе нейният свят, макар че й предричаха да се превърне в една от успешните европейки, получили признание в САЩ.

Лицемерието на женския еквивалент на Лигата на извънземните, битките, решавани извън игрището, расизмът и преобладаващите баскетболистки с хомосексуална ориентация пречупват американската ѝ мечта, но само, за да освободят място за сбъдване на детската ѝ мечта – трансфер в Италия.

Преди няколко години Гергана се отдаде с цялото си сърце на най-великия трансфер, който една жена може да осъществи в живота си – този да влезе в ролята на...майка.

Снимка: Facebook

Всъщност, за нея никога не е имало невъзможни неща и неизвървени докрай пътища. Още от детството ѝ всичко е въпрос на осъзнат избор. От мига, в който решава, че в сектора на скок височина ѝ е скучно и последва брат си Слави в баскетболната зала.

На 15 години Гери бе считана за най-талантливата ни състезателка в дисциплината на Стефка Костадинова и за наследничка на световната рекордьорка с личен рекорд при девойките от 170 см. Тогава обаче зоркото око на легендата Гергина Скерлатова в "Славия" я забеляза и малко по-късно тя вече сновеше между двата коша, макар и трудно схващайки правилото за крачки. На 18 потегли с два огромни куфара за Америка. Е, на летището плака, но никога не се предаде докато не се дипломира като бакалавър по „Криминално право” във Флорида Интернешънъл.

И така, пътят ѝ не спира. Вчера бившата националка взе дипломата си за магистър по „Национална сигурност и охрана”.

Снимка: Facebook

Днес, на 36, Славчева продължава да бъде full time mommy за своите две принцеси – Кайла и Леа – плод на любовта ѝ с Венци Симеонов - един от най-добрите диагонали в италианския волейбол през първите 10 години на новото хилядолетие. Заедно с грижите към момиченцата, Гергана умее да носи още няколко дини под една мишница – като тази на съвестен студент.

Снимка: Facebook

И ако си мислите, че магистратурата ѝ във Военната академия в София е последното ѝ академично начинание, жестоко се заблуждавате. Бившето крило на елитните клубове на Апенините "Ла Специя", "Виченца", "Приоло", "Пол Комензе", "Парма", както и на френския "Тарб" (Гери има над 150 мача в елитната италианска Серия "А", плюс повече от 100 в евротурнирите) вече преследва следващата си цел – да завърши с отличие прочутата треньорска школа по баскетбол в НСА.

А после? За после е рано да се каже. Животът на Гери винаги е бил днес и сега.