на живо

Отново на терена: Националният тим по баскетбол в колички се завръща в игра

Момчетата на треньора Владимир Искров ще участват на силен приятелски турнир в Сърбия

Отново на терена: Националният тим по баскетбол в колички се завръща в игра

Година след като националният отбор по баскетбол на колички изигра последния си мач, момчетата на треньора Владимир Искров отново мечтаят за международни изяви!

Днес (13 февруари) те започват участието си на турнир в Сърбия, където ще се изправят срещу тимовете на Черна гора и домакините. Българските баскетболисти са категорични - това е повод за празник!

"Точно една година мина. Миналата година на 13 февруари имахме контролна среща в Сърбия – страхотна организация, пълна зала, радост... и след два дни ни затвориха. Сега за нас е празник, че можем да играем при тези пандемични условия. Именно мъжеството, което могат да покажат тези момчетата, е пример за всички хора, че не трябва да ни е страх. Напротив - трябва да продължаваме въпреки обстоятелствата!", разказа Искров.

Той не крие, че пандемията от коронавирус се е отразила на целия свят, но неговите момчета са показали, че се справят в такава ситуация. 

"Нашите момчета са изключително корави от гледна точка на нещата, които са преживяли в живота си. Така че, ако на някой това се е отразило по някакъв начин – то не е на тях. Те са щастливи, че са в залата, тренират с пълни сили. Смятам, че не им се отрази кой знае колко, защото при много от тях това си е нормален начин на живот", разказа треньорът.

Искров ще разчита на 11 играчи за мачовете в град Бойник. С тима няма да може да пътува топ-реализаторът Георги Иванов, който има ангажименти с клубния си отбор в Италия.

"Двете контроли са много ценни, защото от тази година Черна гора се включва във формата на европейското в дивизия C и те са ни преки конкуренти. Ще можем да ги видим и сърбите, които са много силен отбор. Те са класираха за дивизия Б. За нас винаги е добре, когато можем да играем с по-силни отбори. Голямата цел е европейското. Аз вярвам, че ще с случи тази година. Макар може би при закрита врата. До тогава имаме три турнира", разказа Искров.

През 2019 г. националите за първи път участваха на европейско първенство. Сега амбицията им е да се изкачат в по-горна дивизия. 

"Винаги искам да виждам това, което правим на тренировка. Ние можем да стоим много добре срещу всички отбори от дивизия C, a защо не и на някои от дивизия B?!", оптимист е треньорът.