на живо

Пълна забрана за участие във всички спортове грози Русия

Руските атлети ще могат да се състезават само под неутрален флаг

Reuters

Пълна забрана на Русия за участие във всички международни спортове, поискаха с декларация представители на Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO). 

Изискването бе представено на официална среща в Дъблин, Ирландия, на която се обсъждаха проблемите свързани с втората част от независимия доклад на канадския адвокат Ричард Макларън. "Ройтерс" информира, че от Асоциацията настояват страната да не приема домакинства на международни състезания, както и за мораториум върху организирането на нови такива.

Единственият начин руски спортисти да участват в интернационални надпревари е под неутрален флаг и след преминаването на задължителна проверка за наличието на забранени субстанции.

Официалният документ е подписан от представители на антидопинговите комитети на Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Япония, Хърватия, Холандия, Норвегия, Полша, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, ЮАР, Германия, САЩ и Австрия.

Според генералния директор на Асоциацията на националните антидопингови комитети Джоузеф дьо Пенсие ще бъдат необходими няколко години, за да се осигури надеждна система за борба с употребата на забранените вещества.

"Втората част на доклада на Макларън показа чудовищни доказателства за съществуването на системен проблем с допинга в Русия, който стои нерешен. Необходим е цял комплекс от реформи. Докато не видим някаква централизирана система за борба с това явление в Русия, то не можем да бъдем сигурни в чистотата на нито един руски спортист. Ситуацията е напълно ясна, но от страна на Русия засега няма никакво разкаяние, а пълно отрицание на проблема", коментира той.

Повече от 100 руски атлети получиха забрана за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото на 2016 г. Санкцията може да попречи на спортистите да се състезават и на световното първенство в Лондон през август 2017 г. 

От Русия вече бяха отнети няколко големи международни състезания като световното по бобслей и скелетон, което трябваше да се проведе в Сочи. Също така е поставено под въпрос и участието на спортистите на страната на зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г.