на живо

Първа копка за нов басейн в Пловдив, но пари няма (ВИДЕО)

Празни обещания и неадекватна организация по стопанисването на "Младост"

Едни от най-силните български плувци са родом от Пловдив. В града обаче липсва модерен 50-метров басейн. Първа копка за такъв комплекс бе направена, но се оказва, че финансиране за проекта просто няма.

За два месеца Диана Петкова подобрява 10 национални рекорда. Младата пловдивска надежда представя България на международни състезания, но тренира при изключително тежки условия.

"Басейнът е създаден за 5 коридора, на нас ни се налага да тренираме в 6, което значи, че се намираме минимум 4 човека в коридор... Което значи, че е прекалено тясно и няма как да се обучава елитен състезател в тези условия.", споделя Петкова.

"През 1973 г. е открит басейнът. Аз оттогава съм тук - 47 години... Някоя вечер става страшно – в един коридор 15-20 деца!", добавя Василис Дамянидис - председател на плувен клуб "Младост-91".

Басейн "Младост" е единственият, на който разчита пловдивското плуване. Той е морално остарял и непригоден за високи спортни постижения. През есента на 2019 г. край него се прави първа копка на нов модерен комплекс с олимпийски размери. Това се случва в последния ден от мандата на предишния кмет. Месеци по-късно пари за този амбициозен проект на стойност близо 13 млн. лева – няма.

"Имаше първа копка на съоръжение, което не беше финансирано... Встъпвайки в длъжност наистина се установи, че няма пари. Сега сме го включили в програмен период – ако може от Европа да вземем пари.", коментира кметът на Пловдив - Здравко Димитров.

Достъпът на плувци и треньори до единствения тренировъчен басейн се затруднява и от неадекватната организация по стопанисването му – през уикенди и празници съоръжението се държи под ключ от общинското предприятие "Жилфонд". Така една четвърт от времето за тренировки през годината бива необосновано пропиляно.

Тагове: